Overzicht van het meest recente nieuws en evenementen over kwaliteit van waterlopen.
De Vlaamse waterlichamen behalen in 2014 een van de beste scores in 20 jaar wat betreft hun fysisch-chemische toestand. Maar sinds vijf jaar is die positieve evolutie minder uitgesproken. Vooral het gehalte aan fosfor blijft een belangrijk aandachtspunt op de meeste meetplaatsen. Inspanningen zijn noodzakelijk om een goede ecologische toestand in onze watersystemen te behalen.
Voor het eerst heeft de VMM de aanwezigheid van drie neonicotinoïden in de Vlaamse waterlopen gemeten. Uit de resultaten blijkt dat van de drie gemeten stoffen er twee frequent en vaak in te hoge concentraties voorkomen.
In de zomer van 2013 bleken de waterplanten (macrofyten) in de Grote Nete verdwenen. Het ging om een aanzienlijk traject vanaf het Albertkanaal ter hoogte van Geel-Stelen tot de samenvloeiing met de Kleine Nete. Het onderzoek van de VMM leverde geen duidelijke oorzaak op.
Nieuwe internationale regelgeving voor de zwaveluitstoot van scheepsmotoren zorgt ervoor dat meer en meer schepen uitgerust worden met scrubbers voor het ‘wassen’ van uitlaatgassen. Dat waswater vormt een nieuwe potentiële verontreinigingsbron op zee, maar ook in onze havens. De VMM werkt nu mee aan een project van het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen en de Universiteit Antwerpen om de impact in kaart te brengen.
Op 1 januari verstrengen de regels voor het gebruik van pesticiden. Gemeenten maar ook zorginstellingen, scholen, kinderdagverblijven, sportclubs… mogen dan geen pesticiden meer gebruiken. Ook burgers mogen hun trottoir niet meer met pesticiden behandelen en op bermen geldt een verbod.
Zijn er werken aan een waterloop in je gemeente gepland? Dan neem je het best preventief contact op met de VMM en ANB voor advies over het waterecosysteem. Want de impact op dat systeem kan groot zijn. Dat bewijst de recente ervaring met de baggerwerken in de Moervaart.
06/02/2015 - De Nederlandse waterschappen Brabantse Delta en de Dommel hebben met de provincie Antwerpen en de VMM een samenwerkingscharter ondertekend over het operationele waterbeheer van grensoverschrijdende en grensvormende beken en rivieren.
1/01/2015 - Vanaf vandaag geldt een strengere wetgeving voor het gebruik van pesticiden door openbare diensten en beheerders van terreinen. Gemeenten, zorginstellingen, scholen, kinderdagverblijven, sportclubs… mogen geen pesticiden meer gebruiken. Ook burgers mogen hun trottoir niet meer met pesticiden behandelen. Voor alle overige terreinen die publiek toegankelijk zijn, geldt een minimumgebruik.
30/09/2014 - De waterkwaliteit van de beken en rivieren in Vlaanderen gaat gestaag de goede richting uit. De verbeterde waterkwaliteit is te danken aan de uitbouw en verbetering van de openbare waterzuivering en de inspanningen van de landbouw, de gezinnen en de bedrijven. Maar voor heel wat aspecten van de waterkwaliteit blijft er werk aan de winkel.