Blijf je als milieuprofessional graag op de hoogte van de activiteiten en rapporten van de VMM? Abonneer je dan op de VMM-nieuwsbrief en we bezorgen jou maandelijks een overzicht van het belangrijkste nieuws.
Bedrijfsafvalwater mag nooit leiden tot de achteruitgang van de toestand van het waterlichaam waarin wordt geloosd. Ook de doelstellingen voor dat waterlichaam moeten haalbaar blijven. Daarom zal de VMM vanaf 1 februari 2021 in de vergunningsprocedure de impact van het bedrijfsafvalwater op een nieuwe manier screenen. De nieuwe impactbeoordeling zal ook deel uitmaken van het MER-beoordelingskader.
De VMM meet al 30 jaar de waterkwaliteit in Vlaanderen. Begin de jaren ’90 was de waterkwaliteit van heel wat waterlopen ronduit slecht door verschillende factoren. Er was ook nog veel werk voor de boeg om burgers, bedrijven en landbouwers bewust te maken van hun impact. 30 jaar later mogen we zeggen dat de kwaliteit er sterk op vooruit is gegaan maar dat er nog heel wat bijkomende inspanningen nodig zijn. We blikken terug in vogelvlucht.
De Vunt stroomt al meer dan 100 jaar onzichtbaar door Leuven. Maar bij de start van de bouw van een nieuw studentenverblijf hebben we, samen met een projectontwikkelaar en de stad, de kans gegrepen om een vrije doorsteek te maken van het station naar het centrum, en de overwelfde Vunt weer zichtbaar te maken voor iedereen.
Vanaf 1 januari 2021 wordt de huidige keuring van de afvoer voor afval-en regenwater en van de binneninstallatie aangepast en uitgebreid. Een keuring is vanaf dan verplicht voor de waterafvoer en voor alle aanwezige waterinstallaties: de binneninstallatie, de installatie tweedecircuitwater en de niet-aangesloten binneninstallatie.
De lage-emissiezones in Antwerpen en Gent zorgen voor een gevoelige afname van roet in de lucht. Niet alleen een opsteker voor de gezondheid (roet is een kankerverwekkende stof) maar ook voor de klimaatopwarming.
In het participatieproject van de Zwalmbeek in Oost-Vlaanderen zoeken de waterbeheerders samen met de lokale besturen en de inwoners naar concrete maatregelen om o.a. schade door overstromingen te voorkomen of te beperken. Omdat samenkomen even niet meer kan, krijgen de deelnemers nu via filmpjes de stand van zaken over het project mee.
Volgende zomer start VMM met inrichtingswerken aan de waterlopen in het Schulensbroek. Het doel is de natuurlijke waterhuishouding in de vallei te herstellen zodat het gebied beter bestand is tegen klimaatverandering. De werken kaderen in de Blue Deal, het actieprogramma van de Vlaamse regering tegen watertekort en droogte en maken deel uit van het LIFE Delta-project.
De VMM werkt samen met VLAKWA en het Departement Omgeving aan een Green Deal Duurzame Zorg. Binnen deze Green deal gaan we onder andere op zoek naar maatregelen die de aanwezigheid van farmaceutische stoffen in het leefmilieu reduceren. Volgend voorjaar selecteren we de maatregelen met de meeste impact en gaat de Green Deal Duurzame Zorg van start.
De Vlaamse Regering wil met een aantal concrete acties het gemeentelijke en bovengemeentelijke asset management van de rioolinfrastructuur goed op mekaar afstemmen, om te komen tot belangrijke efficiëntiewinsten. In overleg met AquaFlanders, VVSG, Vlario, de VMM en Aquafin is daarvoor nu een nieuwe visie ontwikkeld.
In het Schulensbroek herstelt de Vlaamse Milieumaatschappij de natuur, samen met Natuurpunt, het Agentschap Natuur en Bos en Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren. Het gebied wordt ingericht als een rietmoeras en zal bufferend werken in tijden van klimaatopwarming. Het leefgebied van zeldzame dier- en plantensoorten wordt hersteld en er worden mogelijkheden voor kwaliteitsvolle recreatie gecreëerd. De werken kaderen in het Europese Life Delta project.