Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuwsbrief / Juni 2024 / FlashFloodBreaker beperkt schade bij noodweer

FlashFloodBreaker beperkt schade bij noodweer

27-06-2024
Op 5 en 6 juni werd een startconferentie georganiseerd van het Europees project FlashFloodBreaker. De opzet van het project is om schade door noodweer en overstromingen te beperken. Als partner van dit project zorgen we ervoor dat onze voorspellingssystemen gebruiksvriendelijker zijn voor professionele eindgebruikers zoals hulp- en crisisdiensten.

In juli 2021 trof noodweer Duitsland, België, Luxemburg, Frankrijk en Nederland. Door de klimaatverandering komen dit soort gebeurtenissen vaker voor. Om schade te vermijden of te beperken, zijn preventie, voorbereiding en snel en efficiënt ingrijpen nodig. FlashFloodBreaker brengt dertien organisaties uit de getroffen landen bijeen om kennis uit te wisselen, samen te trainen en voorspellingssystemen af te stemmen.

De VMM zet bij FlashFloodBreaker in op hoe overstromingsvoorspellingen het best online worden gepubliceerd (als kaarten, grafieken, tabellen …) zodat hulp- en crisisdiensten ze optimaal kunnen gebruiken. Het lanceringsmoment in Luik was ideaal om een eerste keer af te stemmen tussen de verschillende partnerorganisaties uit de betrokken landen.

flashfloodbreaker2

Dergelijke uitwisseling biedt niet alleen kansen om te leren en eigen ervaringen te delen, het levert ook waardevolle contacten op.  Die zullen hun waarde bewijzen bij noodsituaties zoals in 2021. Vertrouwen en vlotte communicatie in combinatie met  ervaring en kennis kan het verschil maken tussen een ramp en een moeilijke situatie. Ongelukkige situaties voorkomen is niet mogelijk, we willen de impact ervan beperken.

FlashFloodBreaker is mogelijk door de steun van INTERREG North West Europe en loopt tot 2028.

Meer lezen

VMM-nieuwsbrief
Abonneer je hier op de VMM-nieuwsbrief voor milieuprofessionals.

logo FlashFloodBreaker

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.