Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Klimaat

Klimaat in Vlaanderen

Ons klimaat is aan het veranderen. De gemiddelde weersomstandigheden op aarde zijn gewijzigd en dat is een rechtstreeks gevolg van de stijgende concentraties aan broeikasgassen in onze atmosfeer. Klimaatopwarming is nu een van de grootste mondiale risico’s voor mens en maatschappij. Ze zal in Vlaanderen eenvoudig uitgedrukt zorgen voor ‘meer hittegolven, drogere zomers, nattere winters en een stijgend zeeniveau’.

Wat zijn broeikasgassen?

BroeikasgaseffectBroeikasgassen zijn gassen die van nature in de atmosfeer aanwezig zijn. Ze laten zonnestralen door en absorberen gedeeltelijk de warmte die de aarde uitstraalt. Dit natuurlijke broeikaseffect regelt de temperatuur op aarde.

Door menselijke activiteiten komen er extra broeikasgassen in de atmosfeer, waardoor de concentratie van deze gassen toeneemt. Dit versterkt het natuurlijke broeikaseffect. De evenwichtstemperatuur gaat stijgen en zorgt voor een opwarming van de aarde.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en milieurapportering zijn onze kerntaken.