Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuwsbrief / Mei 2024 / Gloednieuw park Woluwedal: van vergeten rivier naar klimaatrobuuste vallei

Gloednieuw park Woluwedal: van vergeten rivier naar klimaatrobuuste vallei

30-05-2024
Langs de Woluwelaan (R22) in Zaventem, ter hoogte van de Frans Smoldersstraat in deelgemeente Sint-Stevens-Woluwe, opende het gloednieuwe park Woluwedal. De VMM bracht er de Woluwerivier terug naar de oppervlakte en gaf haar een kronkelend profiel. Samen met de gemeente Zaventem en een consortium van lokale partners, transformeerde dit gebied naar een robuuste vallei van 5,5 hectare met ruimte voor natte natuur, bos en recreatie.

Heel wat inwoners zijn de Woluwe letterlijk uit het oog verloren. Logisch, want de rivier zat deels ingekokerd. Door de Woluwe opnieuw bovengronds te brengen en te verbinden met de natuur, realiseren we een aaneengesloten groenblauw netwerk in de Vlaamse Rand. In het park Woluwedal krijgt de rivier de hoofdrol en laten we de mensen opnieuw genieten van de natuur. 

Woluwe voorna

Open rivier met meer ruimte voor water

Ten noordoosten van Brussel wurmt de Woluwe zich door het meest dense infrastructuurnetwerk van Vlaanderen. De rivier werd er grotendeels ingekokerd en onder de grond gestoken. Samen met haar zijlopen verdween ze bijna volledig uit het landschap.  

Door de Woluwe terug naar de oppervlakte te brengen en ze te verbreden, krijgt ze meer ruimte en kan ze meer water bergen. Op die manier wordt bij hevige regen de druk op het rioolstelsel verlaagd, is er minder kans op wateroverlast en stroomt het regenwater via de Woluwe naar de Zenne. 

Woluwe vlonder

Ecologische en recreatieve opsteker 

Niet alleen de kans op wateroverlast neemt af, ook voor de lokale biodiversiteit is het nieuwe park Woluwedal een flinke opsteker. Zo kreeg de Woluwe natuurlijke oevers en transformeerden het bijgelegen kunstgrasveld en voetbalplein tot een park met 1,3 hectare bos. Tijdens de graafwerken ontstonden zelfs een aantal nieuwe waterbronnetjes. 

Zitbanken en natuurlijke speelelementen maken van het gebied een recreatieve ontmoetingsplek. Via een verlaagd natuurlijk terras langs de oever komen spelende kinderen tot vlakbij de Woluwe en leren ze de rivier kennen. Fietsers vinden er dan weer een ideale stopplaats om even op adem te komen langs de naastgelegen fietssnelweg F202. Het Woluwepad brengt wandelaars voorbij de Leuvensesteenweg richting de Julien Trekkerstraat.  

Breed partnerschap versterkt groenblauw netwerk Woluwevallei 

Het park Woluwedal is een realisatie van de VMM en de gemeente Zaventem in nauwe samenwerking met het Regionaal Landschap Brabantse Kouters, de Bosgroep Vlaams-Brabant en Kiemkracht vzw en wordt financieel ondersteund door het Agentschap voor Natuur en Bos, het Vlaamse Randfonds en het bedrijf ALD Automotive. 

Het is een van de vele acties van het Strategisch Project Leve(n) de Woluwe’ waarin tal van partners zich engageren om de riviervallei in ere te herstellen. Een breed partnerschap van Vlaamse administraties, provincies en gemeenten werkt aan een klimaatrobuust en gezond watersysteem dat kan omgaan met droogte en wateroverlast en zorgt voor een kwalitatieve leefomgeving voor mens, plant en dier. 

Woluwe wolken 2

VMM-nieuwsbrief
Abonneer je hier op de VMM-nieuwsbrief voor milieuprofessionals.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.