Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Pers

Pers

Onze woordvoerder Katrien Smet is bereikbaar voor je vragen en bereid om je bij te staan in je zoektocht naar correcte informatie via k.smet@vmm.be of 053 72 62 22.

21-02-2024 Nieuwe vistrap bij Rentfortmolen in Bilzen voor vrije vismigratie op Demer

De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) is gestart met de bouw van een vistrap bij de Rentfortmolen in het Limburgse Bilzen. Dankzij een alternatieve route zullen vissen er opnieuw vrij migreren, wat belangrijk is voor hun voortplanting. Dit is het derde van vijf knelpunten die weggewerkt wordt om doorgang voor vissen op de ganse Demer mogelijk te maken. Voor deze werken werden gronden verworven van de stad Bilzen en aanpalende privé-eigenaars.

Lees verder...

18-01-24 Green Deal Klimaatbestendige Omgeving

Onze leefomgeving robuuster maken tegen de invloeden van het veranderende klimaat. Dat is het doel van de Green Deal Klimaatbestendige Omgeving die donderdag in Hasselt werd gelanceerd. Het Departement Omgeving, de Vlaamse Milieumaatschappij en ruim vijftien milieuorganisaties en spelers uit de bouwsector plaatsten samen hun handtekening onder deze Deal. De ondertekenaars engageren zich om de komende drie jaar een plek te creëren waarin ze aan de slag kunnen gaan, van elkaar leren en samenwerken.

Lees verder...

17-01-2024 Luchtkwaliteit in Aalst aanzienlijk verbeterd

Stad Aalst liet de concentratie van NO2, stikstofdioxide, in de lucht meten in het centrum van de stad. Uit de verrichte metingen door de Vlaamse Milieumaatschappij blijkt dat de concentratie aanzienlijk is gedaald, met een berekende afname van gemiddeld 16 µg/m³ of 44% in vergelijking met 2018. Luchtkwaliteit is een cruciale parameter geworden voor een gezonde woonomgeving die belangrijk is om diverse bewoners naar de stad te trekken.

Lees verder...

08-12-2023 Invasieve Chinese wolhandkrabben: Nieuw project gestart om inheemse ecosystemen te behouden

Invasieve uitheemse soorten zoals de Chinese wolhandkrab (Eriocheir sinensis), die ongeveer 100 jaar geleden werd geïntroduceerd, vormen een bedreiging voor ecosystemen en kunnen enorme ecologische en economische schade aanrichten. Het Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (IPBES) heeft in zijn laatste rapport opnieuw gewezen op het gebrek aan internationaal gecoördineerde strategieën om invasieve soorten te bestrijden. De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) heeft nu samen met andere partners uit België, Frankrijk, Duitsland en Zweden het Europees gefinancierde Interreg Noordzeeproject ‘Clancy’ opgestart. Het doel: de populatie wolhandkrabben in de Europese rivieren aanzienlijk verminderen en tegelijkertijd hun ecologische status verbeteren.

Lees verder...

6-12-2023 Voetbalterrein krijgt ecologisch waardevolle en recreatieve inrichting

Op maandag 4 december startte de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) met de afgraving van een deel van het voormalig voetbalveld en randzone ervan in de Frans Smoldersstraat ter hoogte van de Leuvensesteenweg in Zaventem. De rivier de Woluwe, die het terrein flankeert, krijgt zo meer ruimte om gecontroleerd uit haar oevers te treden. Het terrein krijgt een ecologisch waardevolle inrichting met ruimte voor natte natuur, bos en recreatie. Als alle volgens planning verloopt, worden de werken afgerond in april 2024.

Lees verder...

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.