Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Pers

Pers

Onze woordvoerder Katrien Smet is bereikbaar voor je vragen en bereid om je bij te staan in je zoektocht naar correcte informatie via k.smet@vmm.be of 053 72 62 22.

16-07-2022 Meer ruimte voor Berwijn in Moelingen doet overstromingsrisico dalen

De rivier de Berwijn zorgt regelmatig voor wateroverlast in de dorpskern van Moelingen (Voeren). Daarom zocht de Vlaamse Milieumaatschappij naar ingrepen die het overstromingsrisico verminderen. Zo kreeg de Berwijn ter hoogte van de dorpskern extra ruimte en werd onder meer een brug verwijderd die de waterloop versmalde. Daardoor is de kans op overstromingsschade in Moelingen gedaald. De werken werden mogelijk gemaakt door de Blue Deal.

Lees verder...

24-06-2022 Ecologisch herstel en recreatie verbonden in het Schulensbroek

Vanaf vandaag kunnen ook mensen met een rolwagen volop genieten van het familiebelevingspad aan het Schulensmeer in Lummen. Meteen een goede gelegenheid voor Natuurpunt en de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) om de herinrichtingswerken te tonen in het natuurgebied Schulensbroek. De inrichting van het rietmoeras in de zuidzone van het Schulensmeer zit in de afwerkingsfase, en de aanleg van de paaivijvers en hengelplaatsen aan de noordoost-zijde zijn intussen afgewerkt door VMM. Aan de noordwestelijke oever legden Natuurpunt en het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren een (rolwagenvriendelijk) familiebelevingspad aan waarlangs een heus kinderavonturenpad door het bos loopt. Deze werken worden uitgevoerd binnen het Europese Life project Delta en mee ondersteund door de Blue Deal. "Met de herinrichting van het Schulensbroek geven we recreatie en natuur opnieuw alle kansen. We maken een gebied van meer dan 20ha weerbaarder tegen klimaatschokken zoals langdurige droogte en hevige regenval, de natuur krijgt opnieuw ruimte en tijd om volop te groeien en te bloeien en al die schoonheid zal ook maximaal te bewonderen zijn door iedere natuurliefhebber, mobiel en minder mobiel. Want iedereen heeft het recht om te genieten van onze prachtige Limburgse natuur."

Lees verder...

21-06-2022 riviercontract stroomgebied Heulebeek

17 partners ondertekenen het riviercontract van de Heulebeek. Daarmee engageren ze zich tot de uitwerking en uitvoering van tal van acties verspreid over Kortrijk, Kuurne, Ledegem, Moorslede, Wevelgem en Zonnebeke. Het riviercontract is het resultaat van een hechte samenwerking tussen waterbeheerders, overheden, middenveldorganisaties, inwoners en andere partners. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir: “Het riviercontract voor de Heulebeek illustreert perfect waar ik met de Blue Deal naartoe wil. Samen met lokale besturen en waterbeheerders hebben we een pakket van 26 heel concrete acties en projecten opgemaakt die de Heulebeekvallei weerbaarder maken tegen de gevolgen van langdurige droogte en wateroverlast. In één beweging krikken we ook de waterkwaliteit op en maken we het gebied toegankelijker voor geïnteresseerden. Projecten als deze bewijzen dat we Vlaanderen kunnen voorbereiden op de gevolgen van de klimaatverandering wanneer we samen de handen in elkaar slaan.”

Lees verder...

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.