Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Pers

Pers

We zijn bereikbaar voor je vragen en bereid om je bij te staan in je zoektocht naar correcte informatie via pers@vmm.be of 053 72 62 22.

21-06-2022 riviercontract stroomgebied Heulebeek

17 partners ondertekenen het riviercontract van de Heulebeek. Daarmee engageren ze zich tot de uitwerking en uitvoering van tal van acties verspreid over Kortrijk, Kuurne, Ledegem, Moorslede, Wevelgem en Zonnebeke. Het riviercontract is het resultaat van een hechte samenwerking tussen waterbeheerders, overheden, middenveldorganisaties, inwoners en andere partners. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir: “Het riviercontract voor de Heulebeek illustreert perfect waar ik met de Blue Deal naartoe wil. Samen met lokale besturen en waterbeheerders hebben we een pakket van 26 heel concrete acties en projecten opgemaakt die de Heulebeekvallei weerbaarder maken tegen de gevolgen van langdurige droogte en wateroverlast. In één beweging krikken we ook de waterkwaliteit op en maken we het gebied toegankelijker voor geïnteresseerden. Projecten als deze bewijzen dat we Vlaanderen kunnen voorbereiden op de gevolgen van de klimaatverandering wanneer we samen de handen in elkaar slaan.”

Lees verder...

09-06-2022 Grondwaterstanden: Vernattingsinvestering Schulensbroek vult grondwaterpeil aan

De Vlaamse Milieumaatschappij maakte zopas de nieuwe metingen van de grondwaterstanden bekend. Daaruit blijkt dat in 54% van de meetplaatsen er een lage (36%) of zeer lage (18%) grondwaterstand wordt gemeten. 36% kent een normale grondwaterstand en 10% een hoge of zeer hoge grondwaterstand voor de tijd van het jaar. De meimaand was gemiddeld droger dan normaal, daardoor daalde in 86% van de meetplaatsen het grondwater. Ter vergelijking: op hetzelfde moment vorig jaar stond het grondwaterpeil op 51% van de meetplaatsen laag (23%) tot zeer laag (28%) voor de tijd van het jaar. In het warme voorjaar van 2020 stond het grondwaterpeil zelfs op 64% van de meetplaatsen laag (35%) of zeer laag (29%).

Lees verder...

Riviercontract stroomgebied Vliet-Molenbeek

10-06-2022 Vandaag ondertekenen 19 partners het riviercontract van de Vliet-Molenbeek. Via dit engagement gaan ze samen aan het werk met 43 acties voor de 4 thema’s: wateroverlast, droogte, waterkwaliteit en -beleving, verspreid over de gemeenten Asse, Bornem, Londerzeel, Meise, Merchtem en Puurs-Sint-Amands. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir: “De waterbom in Wallonië vorige zomer maakte duidelijk dat de gevolgen van de klimaatverandering steeds zichtbaarder en extremer worden. Het doet me dan ook plezier dat we in het stroomgebied van de Vliet en de Molenbeek niet afwachten tot bij ons in Vlaanderen hetzelfde gebeurt. Pro-actief slaan we met verschillende overheden en andere partners de handen in elkaar om ons beter te wapenen tegen droogte en wateroverlast en om de beleving op en rond ons water te vergroten. Ik kijk uit naar de eerste resultaten."

Lees verder...

01-06-2022 PFAS in zwevend stof en depositie: metingen in omgeving 3M en Zwijndrecht

Uit onderzoek van VITO in samenwerking met de VMM blijkt dat in de buurt van Zwijndrecht en 3M PFAS aanwezig zijn in de lucht. Zowel de PFAS in zwevend stof als de PFAS in depositie werden gemeten. Er zijn grote verschillen vastgesteld tussen de meetlocaties en de verschillende PFAS. PFOS wordt in de hoogste concentratie gevonden in zwevend stof. Op alle meetlocaties liggen de gemiddelde PFAS-concentraties ruim onder de tijdelijke gezondheidskundige toetsingswaarde. Dit betekent dat het gezondheidsrisico tijdens de meetperiode als verwaarloosbaar wordt beoordeeld. In depositie is PFBA de PFAS-verbinding die het meest wordt gevonden. Voor een toetsingskader voor depositie is onderzoek bezig. Ondertussen blijven VMM en VITO PFAS meten in zwevend stof en in depositie en volgt VMM ook de fijnstofconcentraties op via automatische monitoren, zodat de impact van de Oosterweelwerken en 3M op de buurtbewoners voortdurend bewaakt wordt.

Lees verder...

07-05-2022 Riviercontract stroomgebied Bellebeek

Door het riviercontract Bellebeek te ondertekenen, engageren 12 partners zich tot de uitwerking en uitvoering van 41 acties verspreid over Affligem, Asse, Gooik, Lennik, Liedekerke, Roosdaal en Ternat. Het riviercontract is het resultaat van een hechte samenwerking tussen waterbeheerders, overheden, middenveldorganisaties, inwoners en andere partners. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir: “Dit riviercontract illustreert mooi waar ik met de Blue Deal wil op inzetten: de droogteproblematiek op een structurele manier aanpakken, met een verhoogde inzet van middelen en instrumenten. En vooral met de betrokkenheid van iedereen: zowel lokale als Vlaamse overheid. Ik kijk uit naar de eerste resultaten.”

Lees verder...

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.