Onze woordvoerder Katrien Smet is bereikbaar voor je vragen en bereid om je bij te staan in je zoektocht naar correcte informatie via k.smet@vmm.be of 053 72 62 22.
De Kleine Nete kronkelt terug als vanouds door natuurgebied het Olens Broek-Langendonk in Herentals. Door de rivier vroeger recht te trekken verloor ze haar ecologische waarde en ontstonden vijvers in het landschap. De afgelopen maanden verbond de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) die vijvers opnieuw met het rechtgetrokken traject. De herstelwerken zorgen voor meer stromingsvariatie, laten de natuur in en rond rivier floreren en voorkomen dat het gebied verder verdroogt.
In Sint-Katelijne-Waver en Mechelen start de VMM op 16 oktober met oeverherstel van de Vrouwvliet. Van de Maanstraat tot de Antwerpse Steenweg, een traject van 3 km, worden de betonnen oevers vervangen door ecologisch waardevolle oevers met flauwere hellingen en natuurlijke oevervegetatie. De ingreep versterkt de ecologische toestand en vergroot het zelfzuiverend vermogen van de waterloop. De wandel- en fietspaden door de Vrouwvlietvallei worden aantrekkelijker.
Op 16 oktober start de afbraak van het pompgemaal bij de Lieve en het Brakeleiken langs de druk befietste Lievetragel in Waarschoot. De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) bouwt er een visvriendelijke stuwconstructie die met minder energieverbruik het waterpeil van de waterloop beter kan controleren. Het terrein van de stuw wordt opgewaardeerd tot groene rustplek met uitzicht over het uitgestrekte landschap. De werken lopen tot de zomervakantie van 2024.
Gisteren plaatste de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) een 7,5 meter lange brug over de Demer ter hoogte van de Omer Vanaudenhovelaan in Diest. Schoolgaande jeugd en andere fietsers en voetgangers die de stad binnenkomen vanuit de richting van Schaffen kunnen zo vlotter naar het centrum. De vorige brug maakte plaats voor een verdeelconstructie die op termijn het waterpeil van de Demer beter moet regelen.
In augustus startte de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) met de herinrichting van de Winge tussen de E314 en de monding in de Demer in Rotselaar en Holsbeek. Door onder meer kunstmatige oeververstevigingen weg te halen, vrije meandering te stimuleren en extra bos aan te planten, kan de waterloop en zijn oeverzone zich over een lengte van 6 km opnieuw natuurlijk ontwikkelen. Bovendien bieden de ingrepen bescherming tegen wateroverlast en droogte. Het gaat om een Blue Deal project van de Vlaamse Regering.