Vlaams-Nederlandse samenwerking voor een Weerbaar Dommelland
Waarom een Weerbaar Dommelland?
De laatste jaren hebben we steeds vaker te maken met extreme weersomstandigheden zoals overstromingen, droogte en hitte, die ons watersysteem en de samenleving onder druk zetten. Hoe gaan we daarmee om in het stroomgebied van de Warmbeek-Tongelreep en de Dommel? Hoe maken we ons watersysteem en landschap klimaatrobuust? De komende drie jaar worden op verschillende plaatsen in de twee stroomgebieden fysieke ingrepen uitgevoerd die bijdragen aan een klimaatrobuuste inrichting en worden diverse workshops georganiseerd gericht op kennisdeling en samenwerking. Door gezamenlijk te leren en expertise te delen, sturen we aan op een duurzame toekomst van het gehele stroomgebied.
VMM zet in op hermeandering Dommel en optimalisatie vulpeil wachtbekken
Concreet herstelt de VMM de riviervallei van de Dommel op de grens van Pelt, Hechtel-Eksel en Peer door meanders opnieuw aan te sluiten en de bedding te verhogen. Hierdoor houden we het water langer vast in de vallei en herstellen we er het veen. Ook vergroten we de buffercapaciteit van het gecontroleerd overstromingsgebied (GOG) in Pelt. Zo zetten we maximaal in op waterberging om overstromingsrisico’s terug te dringen.
Feestelijke aftrap van het project
Op 20 juni staan we gezamenlijk met betrokkenen en geïnteresseerden stil bij de goedkeuring van het project Weerbaar Dommelland door het Europese programma Interreg Vlaanderen-Nederland. Graag nemen we u mee in het project met een inspirerende namiddag en vieren we samen de start van de uitvoering naar een meer Weerbaar Dommelland!