Blijf je als milieuprofessional graag op de hoogte van de activiteiten en rapporten van de VMM? Abonneer je dan op de VMM-nieuwsbrief en we bezorgen jou maandelijks een overzicht van het belangrijkste nieuws.
Value Trading is een goudraffinaderij in de Antwerpse binnenstad. Buurtbewoners waren bezorgd naar de impact van dit bedrijf op hun gezondheid. De stad Antwerpen kwam daarom aankloppen bij de VMM om metingen van de omgevingslucht te laten uitvoeren. Op basis van de VMM-meetcampagne in de zomer van 2023 blijkt dat er geen hoge concentraties zware metalen in neervallend stof zaten.
De VMM meet sinds 2021 de aanvoer van ammoniak uit de lucht tijdens droge periodes. De eerste resultaten van deze nieuwe meettechniek zijn nu beschikbaar. Dankzij de metingen kunnen we de modellen voor stikstofdepositie nog beter controleren. Zo brengen we de druk van stikstof op de natuur beter in kaart.
Na een nat najaar kreeg Vlaanderen er veel regen bovenop rond de jaarovergang. Dit leidde tot erg veel wateroverlast in heel Vlaanderen. Met een goed crisisbeheer hielden we de impact binnen de perken. Toch konden we niet vermijden dat er woningen en bedrijven getroffen werden door de watersnood. Er zijn nochtans instrumenten beschikbaar om onze omgeving beter aan te passen en voor te bereiden op mogelijke overstromingen. Onze VMM-expert Bram Vogels, verantwoordelijke bij het team Watertoets, belicht de mogelijke oplossingen.
Kraanwater in Vlaanderen wordt geproduceerd uit grondwater of oppervlaktewater. In 2022 werd door de waterbedrijven in totaal 361,6 miljoen m³ ruwwater gewonnen, waarvan 46,3% afkomstig van grondwater en 53,7% van oppervlaktewater. De verhouding tussen grond- en oppervlaktewater als ruwwaterbron bleef tussen 2012 en 2016 ongeveer gelijk. Sinds 2016 daalt het aandeel van grondwater als ruwwaterbron.
De eerste helft van november viel er veel neerslag in Vlaanderen. Vooral de Westhoek werd daarbij zwaar getroffen door wateroverlast. Het provinciaal rampenplan werd afgekondigd en gecoördineerd door de provinciegouverneur. Welke rol speelde de VMM in het beheersen van de crisis? We vroegen het aan onze collega’s Annemie Vermeulen en Maarten Goegebeur. Zij waren voor en achter de schermen actief in de weer tijdens de overstromingen en geven een boeiende inkijk in hoe we de crisis aanpakten.
De klimaatverandering stelt ons op de proef: nattere winters doen de kans op wateroverlast toenemen, in de zomer staan we voor de uitdaging van langere droge periodes. In 31 proefprojecten die de VMM subsidieert, werken bedrijven, (non-profit) organisaties en lokale besturen samen aan nieuwe manieren en technieken om slimmer om te gaan met water. Zo zijn ze beter bestand tegen waterschaarste in droge periodes. Denk je ook na over duurzaam watergebruik in jouw (bedrijfs)activiteiten, in samenwerking met jouw ‘buren’, of bots je op specifieke hindernissen? Deze proefprojecten gingen je al voor en de uitvoerders ervan delen hun inzichten.
Tot voor kort moest je voor een controle van je putwater terecht bij de Vlaamse Milieumaatschappij. Als gevolg van een wijziging in de regelgeving kan je hiervoor voortaan terecht bij je drinkwaterbedrijf.
Zeventien kilometer waterloop en oevers werden de voorbije zeven jaar grondig onder handen genomen in Beringen, Tessenderlo, Diest en Scherpenheuvel-Zichem. De historische verontreiniging van de Winterbeek met zware metalen en zouten werd waar mogelijk weggenomen. De gesaneerde oevers zijn opnieuw proper en ook de eerste positieve effecten van de verbeterde beekkwaliteit zijn al zichtbaar. Wat maakt dit project nu zo uniek? En welke ervaringen nemen we mee naar toekomstige saneringsprojecten? Nik Dezillie, projectcoördinator bij VMM, deelt zijn inzichten.
De voorbije weken is er veel neerslag gevallen. Vooral in West-Vlaanderen leidt dat momenteel tot heel wat wateroverlast. Helaas zullen we ook in de toekomst nog geconfronteerd worden met gelijkaardige situaties, want door de klimaatverandering stijgen de overstromingskansen. Misschien is jouw regio vroeger al getroffen door wateroverlast of krijg je er in de toekomst ook mee te maken. Daarom kunnen burgers ook zelf preventieve maatregelen nemen. De VMM ontwikkelde een nieuwe brochure met concrete tips die je als lokale overheid, aannemer of architect kan delen met bewoners om schade aan hun persoonlijke bezittingen te voorkomen.
Het WEISS Geoloket (Water Emission Inventory Support System) kreeg een inhoudelijke update waarbij de nieuwste resultaten uit het WEISS-model beschikbaar zijn. Je kan nu emissies raadplegen voor de jaren 2010, 2012, 2015, 2018, 2020, 2021 en 2022. Het WEISS computersysteem inventariseert zo accuraat mogelijk de locatie en de omvang van vervuilingsbronnen en de routes langs waar de vervuiling zich naar het oppervlaktewater verplaatst.