Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuwsbrief / Januari 2024 / Specifieke meetcampagne biedt inzichten in luchtverontreiniging nabij Antwerpse goudraffinaderij

Specifieke meetcampagne biedt inzichten in luchtverontreiniging nabij Antwerpse goudraffinaderij

18-01-2024
Value Trading is een goudraffinaderij in de Antwerpse binnenstad. Buurtbewoners waren bezorgd naar de impact van dit bedrijf op hun gezondheid. De stad Antwerpen kwam daarom aankloppen bij de VMM om metingen van de omgevingslucht te laten uitvoeren. Op basis van de VMM-meetcampagne in de zomer van 2023 blijkt dat er geen hoge concentraties zware metalen in neervallend stof zaten.

In deze meetcampagne mat de VMM tussen 27 juni en 19 september 2023 zware metalen in neervallend stof op 4 locaties op korte afstand van Value Trading:

  • Zoo Antwerpen
  • Lange Kievitstraat
  • Stadspark
  • Pelikaanstraat

Metingen met kruiken

metingen met kruikenDe bemonstering gebeurde door gedurende 28 dagen het stof op te vangen in een NILU neerslagkruik, waarop een trechter gemonteerd is. De kruik met trechter staat op een statief opgesteld, de bovenrand van de trechterstaat op 1,8 tot 2 meter boven de grond. De kruiken worden leeg op de meetplaats geplaatst. Na de bemonstering worden de monsters aangezuurd in het labo en daar verder geanalyseerd. Bij de interpretatie van de meetresultaten spelen meteoresultaten een belangrijke rol. De meeste metingen, die de VMM uitvoert, gebeuren ten noordoosten van bedrijven. Het aandeel van de zuidwestenwind bepaalt dus in welke mate de verontreiniging op de meetplaatsen terechtkomt.

Geen verhoogde metingen

Value TradingMet de meetcampagne wilden we nagaan of de concentratie van zware metalen verhoogd is in de omgevingslucht. Dat zou wijzen op een actuele vervuiling. Op basis van de metingen stelde de VMM geen hoge verontreiniging vast in de lucht van zware metalen. Er waren geen significante verschillen tussen de verschillende meetplaatsen en de gemeten deposities waren laag. Tot deze conclusie kwamen we door de meetresultaten van zware metalen in neervallend stof te vergelijken met:

  • Een achtergrondlocatie in Koksijde waar geen of zeer weinig verontreiniging is van zware metalen
  • Meetposten nabij gekende bronnen in Hoboken en Beerse waar er duidelijke bronnen zijn van uitstoot van zware metalen     

Lees alles over de meetcampagne rond Value Trading 

VMM-nieuwsbrief
Abonneer je hier op de VMM-nieuwsbrief voor milieuprofessionals.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.