Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Blijf je als milieuprofessional graag op de hoogte van de activiteiten en rapporten van de VMM? Abonneer je dan op de VMM-nieuwsbrief en we bezorgen jou maandelijks een overzicht van het belangrijkste nieuws.

Een nieuwe stap voorwaarts in de strijd tegen klimaatverandering

Vlaanderen investeert in drie nieuwe klimaatadaptatie-scans om lokale besturen te helpen bij de aanpassing in functie van de klimaatverandering. Met zo'n scan biedt de VMM lokale besturen de handvaten om lokale klimaatuitdagingen aan te pakken. Dit jaar gaan we aan de slag in drie regio's: Wetteren/Sint-Lievens-Houtem, Zaventem en Bilzen/Hoeselt.

Lees verder...

Zwemzones inrichten wordt makkelijker

Door de steeds warmere zomers neemt de vraag toe om in open water te zwemmen. Om extra zwemzones mogelijk te maken, versoepelt de Vlaamse Regering een aantal beperkende regels en worden ook zwemzones zonder toezicht een optie.

Lees verder...

Doorbraak in waterkwaliteit: nieuwe Europese richtlijn gaat voor zuiverder water

De Europese richtlijn stedelijk afvalwater dateert uit 1991 en was aan herziening toe. Voor het Belgisch voorzitterschap van de Europese Raad voerde de VMM de onderhandelingen met de Europese Commissie en het Europees Parlement. Dat mondde eind februari uit in een akkoord. Dat vormt de basis voor een nieuwe richtlijn om de waterkwaliteit in Europa de komende jaren sterk te verbeteren.

Lees verder...

De impact van het Europees akkoord over luchtkwaliteit

Er is een politiek akkoord bereikt over een herziening van de EU-luchtkwaliteitsnormen. Het doel is om de luchtverontreiniging in de EU tegen 2050 te verminderen tot een niveau dat geen negatieve impact meer heeft op de gezondheid en het leefmilieu. Hiervoor moeten de EU-luchtkwaliteitsnormen nauwer worden afgestemd op de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Een interview met onze VMM-collega’s Steven Lauwereins en Frans Fierens die betrokken waren bij het ontwerpen van dit akkoord.

Lees verder...

Op weg naar waterweerbaarheid: inzichten van de Europese Waterconferentie

Op 12 maart vond in Leuven de Europese Waterconferentie plaats, onder de titel 'Speeding up to a water resilient Europe'. Ruim 200 beleidsmakers en experts van de watersector uit heel Europa namen deel aan dit evenement, georganiseerd door de VMM voor het Belgisch EU-voorzitterschap. De conferentie bood waardevolle perspectieven en inzichten over waterweerbaarheid in Europa.

Lees verder...

CIW-event inspireert rond klimaatadaptief waterbeleid

We moeten inventief zijn om ons waterbeleid klaar te maken voor de klimaatverandering. Daarom bracht de Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) woensdag 7 februari 2024 tal van belanghebbenden samen in Brussel. Experts konden de meer dan 150 aanwezigen inspireren voor een klimaatadaptief waterbeleid.

Lees verder...

‘Een duurzame waterketen houdt rekening met alle noden’

Klimaatverandering dwingt ons om anders na te denken over ons watergebruik. De transitie naar circulair water in Vlaanderen is ingezet. VMM-experte Tania Verhoeve geeft inzicht in de uitdagingen waar we voor staan en welke stappen er in Vlaanderen worden genomen om circulair watergebruik meer in ons DNA op te nemen.

Lees verder...

Nog exact een maand … en dan begint de Week van het Water 2024

Nog één maand en dan is het zover. Op 22 maart, de dag die wereldwijd erkend wordt als Wereldwaterdag, zetten we in Vlaanderen een tandje bij om het waterbewustzijn onder de Vlaamse burgers te vergroten via onze Week van het Water. Een hele week lang, en zelf iets langer, benadrukken we het belang van water in onze regio en moedigen we organisaties en partners aan om hun eigen werking rond water in de kijker te zetten.

Lees verder...

VMM-nieuwsbrief
Abonneer je hier op de VMM-nieuwsbrief voor milieuprofessionals.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.