Overzicht van het meest recente nieuws en evenementen over kwaliteit van waterlopen.
Op dinsdag 4 oktober werd op Maasbekken Binnenstebuiten de integrale aanpak van de Warmbeek in de kijker gezet. Die zorgt ervoor dat de Warmbeek één van de eerste grotere waterlopen in Vlaanderen is, die voldoet aan bijna alle milieudoelstellingen. Vlaamse en Nederlandse bestuurders kwamen in Hamont-Achel kijken hoe dat juist in zijn werk gaat.
De meetresultaten in het Vlaamse oppervlaktewater voor zuurstof, zoutgehalte en zuurtegraad waren zeer goed in 2015. De resultaten zijn de beste van de voorbije 2 decennia. Voor de nutriënten nitraat en fosfaat zien we sinds het begin van de metingen ook een positieve evolutie, maar daar zijn verdere inspanningen nodig om de normen te halen.
Met deze slogan gaat een uitgebreid partnerschap van landbouworganisaties, C.V.B.B., Vlaamse praktijkcentra en Vlaamse overheidsinstellingen zoals VMM resoluut voor het behalen van de doelstellingen voor waterkwaliteit in Vlaanderen.
Eind 2015 keurde de Vlaamse Regering de stroomgebiedbeheerplannen voor Schelde en Maas 2016-2021 goed. Extra aandacht gaat naar 17 speerpuntgebieden en 56 aandachtsgebieden.
De Vlaamse Milieumaatschappij maakt voortaan gebruik van multiparametersondes om milieu-incidenten in het oppervlaktewater op te volgen. Deze sondes kunnen we online aansturen en koppelen aan een sampler voor automatische staalnames.
Sinds eind december 2015 zijn er nieuwe en aangepaste milieukwaliteitsnormen van kracht voor een lijst van prioritaire stoffen in oppervlaktewater. Bedrijven hebben nu tot de zomer de tijd om indien nodig hun vergunning aan te passen.
Sinds 1 januari 2015 beheren alle openbare diensten (zoals gemeenten) hun terreinen pesticidenvrij. Ook voor bedrijven geldt een beperking op het pesticidengebruik. Maar hoe doe je dat ‘pesticidenvrij beheren’? Dat staat in ‘Pesticidenvrij ontwerpen’, een nieuwe brochure van de VMM.
In het Koning Boudewijnstadion hebben we meestal alleen oog voor de spelers op het veld. Maar vandaag waren alle ogen gericht op het veld zelf: die perfecte grasmat, hoe doe je dat? En vooral: hoe doe je dat pesticidenvrij? Ook VMM gaf er informatie en praktisch advies.
Hoe evolueert de waterkwaliteit in Vlaanderen? Wat zijn de bronnen van waterverontreiniging? In het Jaarverslag Water 2014 krijg je daarvan een overzicht. Het is gebaseerd op de verschillende metingen van de VMM in 2014.
De Vlaamse waterlichamen behalen in 2014 een van de beste scores in 20 jaar wat betreft hun fysisch-chemische toestand. Maar sinds vijf jaar is die positieve evolutie minder uitgesproken. Vooral het gehalte aan fosfor blijft een belangrijk aandachtspunt op de meeste meetplaatsen. Inspanningen zijn noodzakelijk om een goede ecologische toestand in onze watersystemen te behalen.