Overzicht van het meest recente nieuws en evenementen over kwaliteit van waterlopen.
Wil je weten wat de VMM voor je gemeente kan betekenen? Of wat de impact van klimaatverandering in je gemeente is? Kom dan naar onze infomarkten in Mechelen (27/2) of Leuven (13/3) en ontdek waarmee de VMM jouw gemeente kan helpen. Al heel wat mandatarissen namen deel aan de eerste infomarkt in Kortrijk en kunnen er van meespreken!
Zowel uit het mestrapport 2018 van de Vlaamse Landmaatschappij als uit het MAPrapport 2017-2018 van de Vlaamse Milieumaatschappij blijkt dat de waterkwaliteit in landbouwgebied niet verbetert en dat de doelstellingen voor oppervlakte- en grondwater uit het 5de mestactieprogramma (MAP5) niet gerealiseerd worden.
Op 17 september is de VMM gestart met slibruimingswerken op de Aa in Kasterlee en Lille. De slibruiming is nodig omdat de waterloop op verschillende plaatsen verzand is.
Op advies van de Droogtecommissie hebben alle provinciegouverneurs op 17 augustus 2018 het sproeiverbod weer ingetrokken. Het captatieverbod voor water uit waterlopen blijft wel nog grotendeels van kracht. De Droogtecommissie vraagt ook om spaarzaam te blijven omgaan met water.
In 2017 verbeterde de kwaliteit van onze waterlopen lichtjes, vooral wat betreft opgeloste zuurstof en nutriënten. Er zijn bijkomende inspanningen nodig, willen we overal een goede ecologische toestand behalen.
Al meer dan 25 jaar verzamelt de VMM waarnemingen van zoetwaterdieren in Vlaamse waterlopen. Al die data kan je nu online raadplegen in een wereldwijde databank.
Nog tot 1 maart 2018 kan je een voorstel indienen voor de projectoproep Water-Land-Schap. Projecten die problemen rond droogte, overstromingen, verzilting of waterkwaliteit aanpakken én rekening houden met landschap en gebruikers komen in aanmerking voor subsidies.
De openbare besturen gebruikten in 2016 een pak minder pesticiden dan het jaar ervoor: een daling van 2,4 ton of meer dan 25%. De daling is vooral te danken aan de inspanningen van spoorwegbeheerder Infrabel, maar ook bij de lokale besturen kan het pesticidenverbod een succes genoemd worden: 2 op de 3 gemeenten doen het zonder pesticiden of met minder dan 1 kg (werkzame stof) per jaar.
Hoeveel Vlamingen gebruiken er nog pesticiden om hun tuin, terras of oprit te onderhouden? Om dit te weten te komen, legden we meer dan 2000 Vlamingen een reeks vragen voor. Daaruit blijkt dat meer dan de helft nu al geen pesticiden meer gebruikt. Nog eens een kwart is bereid om op alternatieven over te stappen.
Het festival Pukkelpop in Kiewit-Hasselt lokt elk jaar grote aantallen bezoekers en dat zorgt voor veel afvalwater. Na onderzoek kon de VMM vaststellen dat de afvalwaterstromen correct afgevoerd worden via riolering of met containers. Zo blijven de twee waterlopen in de buurt gevrijwaard van vervuiling.