Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Water / Kwaliteit waterlopen / Nieuws

Nieuws

Overzicht van het meest recente nieuws en evenementen over kwaliteit van waterlopen.

155 rioleringsprojecten 6 maal sneller startklaar

Een jaar geleden riep Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir de lokale besturen op om versneld te investeren in proper en gezond water door hun rioleringsgraad op te krikken. Demir maakte extra middelen vrij voor rioleringprojecten van lokale besturen die snel kunnen aanvatten. Daardoor staan vandaag, een jaar later, 155 rioleringsprojecten verspreid over heel Vlaanderen in de steigers om dit jaar te starten, goed voor een Vlaamse tussenkomst van 100 miljoen euro.

Lees verder...

Maatregelen nodig voor waterkwaliteit in landbouwgebied

Het Mestrapport 2021 zet de zaken op scherp en toont aan dat we niet op het juiste pad zitten om de waterkwaliteitsdoelstellingen te halen. Uit de meest recente cijfers van de VMM blijkt dat de waterkwaliteit in landbouwgebied slecht blijft. Betere naleving van de mestwetgeving, betere toepassing van de juiste bemestingstechnieken en ook brongerichte maatregelen zijn nodig om de waterkwaliteit te verbeteren en de Europese doelstellingen te realiseren.

Lees verder...

Zomerse vissterftes op de Dender onderzocht

Sinds enkele zomers doen er zich op de Dender vissterftes voor tussen Aalst en Denderbelle. De VMM is op zoek naar de oorzaken en ging van start met een intensieve meetcampagne. Het bekkensecretariaat van het Denderbekken coördineert dit project, en zoekt samen met De Vlaamse Waterweg nv, de provincie Oost-Vlaanderen en het Agentschap voor Natuur en Bos naar de oorzaak van de vervuiling. Voor het onderzoek zetten we hoogtechnologische multiparametersondes in. De eerste resultaten van de afgelopen campagne zijn hoopgevend.

Lees verder...

Hoe evolueren de waterlopen in Vlaanderen?

Tussen 2010 en 2020 kwamen er steeds minder vervuilende stoffen in de waterlopen terecht. Hierdoor is de kwaliteit van de Vlaamse waterlopen zichtbaar verbeterd, en kregen fauna en flora meer kansen. Maar die verbetering vlakt de laatste jaren af. Bovendien worden de vooropgestelde doelen nog lang niet overal gehaald en vormt een beperkt aantal gevaarlijke stoffen nog steeds een wijdverspreid probleem.

Lees verder...

Gezocht: testers voor vernieuwing vmm.be

De VMM blijft werken aan een betere visualisatie en ontsluiting van tal van online kaarten en cijfers. Die willen we gebruiksvriendelijker aanbieden en beter integreren in onze website, zodat jij er sneller mee aan de slag kunt. Om dat voor elkaar te krijgen, hebben we jou nodig!

Lees verder...

Microplastics in oppervlaktewater: laag tot verwaarloosbaar risico

De UGent voerde in opdracht van de VMM en Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir en in samenwerking met VITO een baanbrekend onderzoek uit naar de verontreiniging van microplastics in Vlaanderen. Minister Demir: “Ondanks eerder onderzoek bleven ook in Vlaanderen nog vele vragen over microplastics onbeantwoord. Dit onderzoek brengt het probleem in kaart zodat we gerichte maatregelen kunnen nemen om ons leefmilieu te beschermen. Want, zo blijkt, de bronnen van microplastics zijn heel erg divers”.

Lees verder...

Slibruiming Zuidervaartje

Begin augustus startten de slibruimingswerken aan het Zuidervaartje (regio Brugge). In totaal wordt ongeveer 35.000m³ nat slib uit de bedding gehaald. Het slib is verontreinigd, o.a. door de lozing van overstortwater uit het rioleringsstelsel. Het Zuidervaartje is op verschillende locaties ook historisch verontreinigd, vooral met zware metalen (chroom, lood, nikkel, koper en zink), PCB’s en minerale oliën.

Lees verder...

PFOS-metingen VMM

De Vlaamse Milieumaatschappij meet PFOS in oppervlaktewater, biota en waterbodem. Deze meetresultaten zijn publiek beschikbaar op de website van de VMM. De concentraties geven een beeld over de aanwezigheid van PFOS in de Vlaamse waterlopen. De VMM betreurt de berichtgeving, waardoor de perceptie wordt gewekt dat de VMM uitspraken doet over de impact van deze concentraties op de volksgezondheid.

Lees verder...

Nieuwe vispassage Bellemolen

Doordat de waterkwaliteit verbetert, keren vissen terug naar onze waterlopen. Vissen verplaatsen zich voortdurend op zoek naar voeding, voortplantingsplaatsen, overwinteringsgebieden of nieuwe leefgebieden. Vaak verhinderen stuwen, watermolens of bodemvallen die migratie omdat vissen er niet voorbij kunnen zwemmen. Voor de ecologisch belangrijke waterlopen zoeken we oplossingen om deze vismigratie weer mogelijk te maken. Dat is ook een doelstelling van de Benelux-beschikking ‘vrije vismigratie’ en de Europese kaderrichtlijn Water. Aan de Bellemolen in Affligem valt het water permanent ongeveer 1,5m naar beneden, wat een knelpunt is voor de migratie uit de Dender op de Bellebeek. We pakken dit aan door een vispassage te bouwen.

Lees verder...

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.