Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuwsbrief / December 2021 / Zomerse vissterftes op de Dender onderzocht

Zomerse vissterftes op de Dender onderzocht

14-12-2021
Sinds enkele zomers doen er zich op de Dender vissterftes voor tussen Aalst en Denderbelle. De VMM is op zoek naar de oorzaken en ging van start met een intensieve meetcampagne. Het bekkensecretariaat van het Denderbekken coördineert dit project, en zoekt samen met De Vlaamse Waterweg nv, de provincie Oost-Vlaanderen en het Agentschap voor Natuur en Bos naar de oorzaak van de vervuiling. Voor het onderzoek zetten we hoogtechnologische multiparametersondes in. De eerste resultaten van de afgelopen campagne zijn hoopgevend.

 

De Dender tussen de stuwsluizen van Aalst en Denderbelle werd de voorbije zomers meerdere keren getroffen door grote en minder grote vissterftes. Deze vissterftes voorkomen is van groot belang voor de VMM, maar tot nu toe is de echte bron van de vervuiling nog niet gevonden. Daarvoor is een intensievere meetcampagne nodig die over een langere periode loopt. Daarom schakelde de VMM, samen met De Vlaamse Waterweg nv, de provincie Oost-Vlaanderen en het Agentschap voor Natuur en Bos deze zomer een versnelling hoger. Onder coördinatie van het bekkensecretariaat van het Denderbekken werden alle betrokken partijen samengebracht. Met al deze kennis samen konden we een doordacht plan van aanpak uitwerken en multiparametersondes gericht inzetten.

Vissterfte Dender 1

Multiparametersondes

Vissterfte Dender 2

Meten met multiparametersondes is een innovatieve techniek om de basiswaterkwaliteit van o.a. de Dender op te volgen. De sondes meten continu het zuurstofgehalte, het zoutgehalte, de zuurtegraad en de temperatuur. Door de real-time opvolging van die parameters, kunnen we snel inspelen op calamiteiten en nakende vissterftes voorkomen door tijdig beluchters te plaatsen.

 

Vissterfte voorkomen

Vissterfte Dender 3De VMM wil natuurlijk niet enkel verwachte vissterftes voorkomen, maar ook de oorzaak (en dus de bron van vervuiling) opsporen en weghalen. Ook daarin spelen deze multiparametersondes een belangrijke rol. Met de real-time data wordt het wegvallen van zuurstof snel opgemerkt, zodat de wateronderzoeker tijdig op het terrein kan zijn om de betrokken partijen te informeren, in overleg de nodige maatregelen te nemen en verder bronnenonderzoek te doen. Door het stuk waterloop tussen deze sondes keer op keer te verkleinen bij de registratie van een calamiteit, komen we steeds dichter in de zone waar het incident zich voordoet. Zo hopen we de bron van de vervuiling in de nabije toekomst op te sporen en de vissen alle kansen te geven om te leven in de Dender.

Alle data van de metingen zullen te vinden zijn op www.waterinfo.be

Vissterfte Dender 4

VMM-nieuwsbrief
Abonneer je hier op de VMM-nieuwsbrief voor milieuprofessionals.

Dit artikel maakt deel uit van de nieuwsbrief van december 2021.

Bekijk alle artikels »

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.