Betere waterkwaliteit via slimme data-analyse
Schoon water in onze waterlopen is van levensbelang. We monitoren daarom goed zodat we eventuele incidenten, bijvoorbeeld een lozing van vervuilende stoffen, snel kunnen opsporen en opvolgen. Met onze multiparametersondes, sensoren die continu metingen uitvoeren en data doorsturen, zitten we op een schat van informatie. We zetten daarbij sterk in op slimme internet-of-things-technologie en geavanceerde data-analyse om milieuproblemen doelgerichter op te sporen en sneller aan te pakken.
Hiervoor werkt de VMM samen met het Gentse bedrijf Geosparc. Geosparc verenigt experten in internet-of-things-technologie en beschikt over specialisten in data-analyse en artificiële intelligentie.
Bekijk ons animatiefilmpje
Slimmere sondes
'Met technologie maak je de sondes slimmer', zegt Tars Morel van Geosparc. 'Het systeem slaat gerichter alarm door rekening te houden met onder andere vorige metingen en de omgeving van de sonde. Een voorbeeld? Zouter water heeft een verhoogde elektrische geleidbaarheid. Dat kan wijzen op vervuiling. Maar water aan de kust is sowieso zouter dan water in Limburg. Het systeem calculeert dat in. Er zijn duizenden factoren om rekening mee te houden', vult Tars Morel aan. 'Is een rivier vervuild, dan blijft het alarm bij wijze van spreken rinkelen. Reinigen kost tijd. Interessanter is om te weten wanneer de vervuiling toeneemt. Onze slimme algoritmes interpreteren de grote hoeveelheid data slimmer. Hiermee kan de VMM gerichter handelen.'
Efficiënter inzetten van mensen en middelen
In het Europees project BEPROACT optimaliseren de VMM en Geosparc ook het onderhoud van de sondes op regelmatige basis. ‘Het is niet nodig om standaard tweewekelijks ter plaatse te gaan om een sonde schoon te maken’, zegt Tars Morel van Geosparc. ‘De data vertellen wanneer het echt nodig is. Het systeem meldt ook wanneer welke reparatie nodig is.’ Zo kan de VMM een pak efficiënter werken en krijgt het meer ruimte om nieuwe sensoren toe te voegen. ‘Hoe meer sondes geplaatst worden, hoe nauwer de waterkwaliteit in de Vlaamse waterlopen opgevolgd kan worden, wat het milieu ten goede komt.’
In de toekomst willen we, bijvoorbeeld bij een daling van de zuurstof in het water, aan de hand van voorspellende analytics ook het risico op vissterfte berekenen. Er worden dan proactief zuurstofmachines ingeschakeld om de vissen in leven te houden. Met slimme dataverwerking traceren we de locatie en de vervuilingsbron sneller en nauwkeuriger. Dat helpt om vervuilers beter te identificeren en verantwoordelijk te houden, en om op een efficiënte manier ons milieu te beschermen.