Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Zwemwater in Vlaanderen scoort opnieuw uitstekend

Zwemwater in Vlaanderen scoort opnieuw uitstekend

09-06-2023
Meer dan 80% van de officiële zwemzones aan de kust en in het binnenland krijgen de beoordeling ‘uitstekend’. Dat blijkt uit de zwemwaterresultaten van 2022. Ondertussen zijn de metingen al opnieuw gestart op 101 zwemlocaties.

Tijdens het badseizoen (mei tot half september) controleert de VMM controleert regelmatig de zwemwaterkwaliteit in samenwerking met het departement Zorg (vroegere Agentschap Zorg en Gezondheid). De resultaten hangen op aan de hoge redderstoelen aan de bewaakte zwemzones van de kust en aan de ingang van de zwem- en recreatievijvers. Je vindt de resultaten ook online terug op www.kwaliteitzwemwater.be.

Goed rapport voor zwemwaterkwaliteit

In 2022 controleerde de VMM zo regelmatig 98 officiële zwemwateren: 41 badzones aan de kust en 57 zwemwateren in het binnenland. 88% van de zwemzones aan de kust en 84% van de zwemvijvers in het binnenland scoren uitstekend.

24 keer werd een tijdelijk zwemverbod afgekondigd omwille van blauwalgen, tweemaal omwille van een overschrijding van de kwaliteitsnormen voor zwemwater. Vooral het hogere aantal vaststellingen van blauwalgen valt op. In totaal waren er 24 zwemverboden in 2022 t.o.v. 7 zwemverboden in 2021. De stijging is voor een deel te wijten aan enkele locaties waar de blauwalgen meermaals terug tot bloei kwamen, met telkens een zwemverbod tot gevolg.

3 nieuwe locaties en vereenvoudigde regels voor nieuwe zwemzones

Het aantal officiële zwem- en recreatiewateren stijgt ook dit jaar opnieuw.
Drie nieuwe locaties komen er bij:

  • Galgenweel, Antwerpen: zwemmen in clubverband
  • Vaubanbad, Veurne: recreatieve zwemlocatie
  • Zwaaikom, Zwevegem: zwemmen in clubverband

In totaal zijn er zo dit jaar 101 locaties waar de Vlaamse overheid dit jaar de zwemwaterkwaliteit controleert. In de toekomst zal dat aantal misschien nog verder toenemen.

Foto zwemmen is toegelaten

Vlaams minister van Omgeving en Toerisme Zuhal Demir: "Meer locaties om te zwemmen in open water, zonder de veiligheid uit het oog te verliezen, daar gaan we voor. Om dat mogelijk te maken gaan we de regels vereenvoudigen om tot een erkende zwemzone te komen. We willen het de lokale besturen bovendien zo makkelijk mogelijk maken om zelf bijkomende locaties aan te duiden, zij kennen hun gemeente het beste. De Vlaamse regering zetten hiervoor onlangs het licht op groen. Voor onze inwoners, onze toeristen én mezelf is het een hele geruststelling en goed nieuws dat alvast onze erkende zwemwateren van uitstekende kwaliteit zijn."

Kwaliteitsmetingen tot half september

Ook dit jaar houden de Vlaamse Milieumaatschappij en het Vlaams departement Zorg de zwemwaterkwaliteit in het oog. Op alle kustlocaties, zwem- en recreatievijvers hebben de wateronderzoekers van de VMM al kwaliteitsstalen genomen.

Is er een slecht staal? Dan treedt een hele procedure in werking:

  • Onmiddellijk wordt het zwemmen ter plaatse ontraden.
  • Een nieuw staal wordt binnen de drie dagen genomen.
  • Is dat staal goed, dan kan je terug met een gerust hart gaan zwemmen.
  • Is het tweede staal niet goed? Dan volgt er een advies om een zwemverbod in te stellen.
  • Ook wanneer er een zwemverbod is, blijft de VMM meten. Zodra de waterkwaliteit terug in orde is, wordt de zwemzone dan terug vrijgegeven.

Meten én voorspellen

Aan de kust worden niet alleen stalen genomen, maar wordt de waterkwaliteit ook berekend op basis van een computermodel. Daardoor kan er ook gewaarschuwd worden als er een verslechtering van de waterkwaliteit wordt voorspeld. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als door hevige regenval rioleringen overbelast worden en ongezuiverd afvalwater overstort in een waterloop. Die verontreiniging stroomt verder af naar de zee en zorgt daar voor een tijdelijke daling van de waterkwaliteit. Dankzij het voorspellingsmodel kan er zo sneller gewaarschuwd worden, nog voordat een staalname de slechtere waterkwaliteit bevestigt.

Voorbeeld scherm.

Afbeelding: schermvoorbeeld computermodel voorspelling waterkwaliteit kust

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.