Overzicht van het meest recente nieuws en evenementen over riolering en waterzuivering.
De Vlaamse Regering investeert mee in vijf bedrijfsprocessen die in de toekomst 33,3 miljoen m³ of 33,3 miljard liter gezuiverd rioolwater zullen gebruiken als waterbron voor proces- of drinkwater. Dat gebeurt samen met Aquafin, de uitbater van de Vlaamse rioolwaterzuiveringsinstallaties. De investering kadert in de Blue Deal, de strijd tegen droogte en waterschaarste.
De neerslag van de afgelopen weken zorgt voor een voorzichtig herstel van de debieten en waterpeilen van de onbevaarbare waterlopen en waterwegen. De neerslag zal evenwel niet resulteren in een structureel herstel van debieten en waterpeilen naar normale waarden voor de tijd van het jaar. Daarvoor zijn de opgebouwde neerslagtekorten veel te groot. Op de meeste locaties worden op de onbevaarbare waterlopen wel de minimale ecologische debieten en waterpeilen gehaald.
Hoe kunnen bedrijven hun waternoden op elkaar afstemmen om zo het gebruik van kostbare waterbronnen te verminderen? En hoe kunnen plantenbakken een rol spelen in de zuivering van huishoudelijk afvalwater? Ontdek het in de nieuwe reportage van Z-water
Hoe gaan we in de komende jaren de toestand van onze waterlopen verbeteren? Dat zal heel wat inspanningen vergen die zijn vastgelegd in de stroomgebiedbeheerplannen. Onder meer met een plandoelstelling voor gemeenten om de impact van huishoudelijk afvalwater te verminderen. Het gebiedsdekkend uitvoeringsplan legt vast waar riolering en waterzuivering die reductie kan helpen realiseren. Dat plan is nu vernieuwd en kan je online raadplegen.
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir maakt 121 miljoen euro vrij om 195 lokale rioleringsprojecten versneld uit te voeren. Er wordt voorrang gegeven aan projecten waar de schop snel in de grond kan om de waterkwaliteit zo sneller te verbeteren. Ook een 500-tal individuele zuiveringsinstallaties worden door Vlaanderen gesteund.
De neerslag van de afgelopen dagen zorgt voor een licht herstel van de debieten en waterpeilen van de onbevaarbare waterlopen en waterwegen. De neerslag zal evenwel niet resulteren in een structureel herstel van debieten en waterpeilen naar normale waarden voor de tijd van het jaar. Daarvoor zijn de opgebouwde neerslagtekorten veel te groot. De droogtetoestand blijft dus ernstig, maar extra maatregelen worden minstens de komende 2 tot 3 weken niet verwacht.
Momenteel zijn bijna alle gemeenten in Vlaanderen aangesloten op de AWIS-rioolinventaris. Die inventaris toont de toestand waarin de riolen zich bevinden en helpt het beheer (asset management) van de gemeentelijke en bovengemeentelijke rioleringsnetten op elkaar af te stemmen. Er wordt volop gewerkt aan het vervolledigen van deze inventaris.
De Droogtecommissie adviseert het behoud van alle genomen maatregelen en herhaalt de eerder uitgebrachte adviezen en oproepen. De recente en voorspelde neerslag zorgt voor een tijdelijk, licht herstel van de afvoeren en waterpeilen van waterlopen en waterwegen. Dit resulteert niet in een herstel naar de normale waarden voor de tijd van het jaar en zal weinig effect hebben op de grondwaterstanden. De droogtetoestand blijft ernstig.
De Droogtecommissie roept alle gebruikers van water op om het waterverbruik (uit alle
waterbronnen) maximaal te beperken. De debieten en waterpeilen van waterlopen en
waterwegen zijn laag, op sommige plaatsen zeer laag. Hetzelfde geldt ook voor de
grondwaterpeilen. De voorspelde neerslag van de komende 10 dagen zal de
watervoorraden niet significant herstellen.
De Vlaamse Droogtecommissie kwam vandaag (18 augustus) samen om de droogtesituatie te bespreken. De conclusie is duidelijk: de toestand is kritiek. De commissie roept daarom alle sectoren, overheden en burgers op om hun waterverbruik (uit alle bronnen) maximaal terug te dringen. Bijkomende maatregelen zijn niet uitgesloten als de toestand verslechtert.