Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Vlaanderen laat 195 rioleringsprojecten versneld starten

Vlaanderen laat 195 rioleringsprojecten versneld starten

04-10-2022
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir maakt 121 miljoen euro vrij om 195 lokale rioleringsprojecten versneld uit te voeren. Er wordt voorrang gegeven aan projecten waar de schop snel in de grond kan om de waterkwaliteit zo sneller te verbeteren. Ook een 500-tal individuele zuiveringsinstallaties worden door Vlaanderen gesteund.

“Nog zo’n 400.000 woningen zijn op dit moment niet aangesloten op ons rioleringsstelsel waardoor hun afvalwater ongezuiverd in onze waterlopen terecht komt, met alle gevolgen van dien voor onze omgeving en de hygiëne. Vlaanderen zet daarom een versnelling in om de lokale besturen en rioolbeheerders te helpen hun rioleringsgraad op te krikken”, aldus minister Demir.

De rioleringsgraad in Vlaanderen bedraagt op dit moment 88%. Voor Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir moet dat beter. Om de waterkwaliteit verder te verhogen, moet ook de rioleringsgraad verder omhoog. Begin vorig jaar maakte Demir daarom al een eenmalig extra budget van 100 miljoen euro vrij om lokale rioleringsprojecten versneld uit te voeren. Demir legde via een verderzetting van het lokaal pact vanaf dit jaar ook 700 miljoen euro opzij om lokale investeringsinspanningen voor een periode van vijf jaar deels over te nemen.

195 gemeentelijke rioleringsprojecten kregen intussen al groen licht om versneld te worden uitgevoerd met die middelen. Deze projecten vertegenwoordigen samen een totale kost van 286 miljoen euro, of een rioleringskost van 162 miljoen euro. Vlaanderen draagt 75 procent van de rioleringskost, zo’n 121 miljoen euro. Daarnaast worden via dit programma ook een 500-tal individuele zuiveringsinstallaties financieel gesteund vanuit Vlaanderen. Die worden geplaatst bij huizen die door hun afgelegen ligging moeilijk aan het bestaande rioleringsnet kunnen worden aangesloten.

Zo snel mogelijk van ontwerp naar uitvoering

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir: “Ik wil een duidelijk signaal geven aan de lokale besturen dat er versneld werk moet gemaakt worden van een betere waterkwaliteit en een hogere rioleringsgraad. De geselecteerde projecten moeten op korte termijn van ontwerp naar uitvoering. De schop moet zo snel mogelijk in de grond”, klinkt het bij Demir. Bij de gekozen projecten wordt ook gekeken naar hun impact op de waterkwaliteit. Zo ligt dit programma volledig in lijn met de doelstellingen van de goedgekeurde stroomgebiedbeheerplannen 2022-2027.

“Niet alleen zorgt het ontbreken van riolering voor onaanvaardbare situaties voor ons leefmilieu en de hygiëne, het is ook een slechte dienstverlening van de lokale besturen naar hun bewoners”, klinkt het bij Demir. “Ik begrijp zeer goed dat riolering duur is en dat je in verhouding weinig mensen bereikt, maar als bestuurder ben je het aan je bewoners en ons leefmilieu verplicht om hier sterk in te investeren. Daarom doet Vlaanderen de voorbije jaren ongeziene financiële inspanningen om lokale besturen te helpen bij die investeringen”.

Bekijk waar de 195 rioleringsprojecten zullen doorgaan »

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.