Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Nieuw fietspad voor Schelle en Hemiksem langs de Bovenvliet

Nieuw fietspad voor Schelle en Hemiksem langs de Bovenvliet

30-09-2022
Op 10 oktober starten de voorbereidende werken voor een nieuw fietspad dat de Provinciale Steenweg in Schelle met de Zinkvallaan in Hemiksem verbindt. Het fietspad maakt deel uit van het Landinrichtingsplan Vlietvallei Hemiksem - Schelle fase 1 van de Vlaamse Landmaatschappij. De VMM is als waterloopbeheerder bouwheer van het fietspad. De gemeenten Schelle en Hemiksem zijn de andere partners in het project.

Het recreatieve pad loopt langs de zuidelijke dijk van de Bovenvliet en door het bos aan de wijk Kerkeneinde. 

Vanaf de Provinciale steenweg rijden de fietsers in de toekomst het drie meter brede fietspad op. Het pad volgt de waterloop tot het via een nieuwe fietsbrug de Bovenvliet oversteekt. Via een stuk langs het industrieterrein en het bos maakt het fietspad de aansluiting op de Zinkvallaan in Hemiksem. Het hele traject is net geen 2 kilometer lang.

Kaart met aanduiding waar het nieuwe fietspad komt.

De spoorlijn Antwerpen-Puurs kruist het traject. Die hindernis wordt omzeild met een fietsbrug uit kunststof die onder de spoorwegbrug loopt. Ter hoogte van de spoorweg sluit het fietspad aan op de Noeversebosweg. Verderop maakt het nieuwe pad ook een connectie met de Leonard Vereyckenplaats.

Computeranimatie met toekomstige fietsersbrug.

Toekomstbeeld: deze brug verbindt Hemiksem en Schelle

De fietsverbinding loopt deels door natuurgebied, waardoor er extra aandacht is voor een natuurlijke inrichting. Tussen de spoorwegbrug en de Zinkvallaan krijgt het pad daarom een halfverharding. Zo kan het regenwater nog steeds in de grond sijpelen. Daarnaast zorgen nieuwe houtkanten en ijsvogelwanden voor een toename van de biodiversiteit. Exoten langs de waterloop worden bestreden, zodat de streekeigen planten volop kansen krijgen.

Het mooie groene plaatje maakt het fietspad ideaal voor recreanten. Daarnaast biedt het ook een veilig alternatief voor het fietsende schoolverkeer of woon-werkverkeer tussen Schelle, Hemiksem en Aartselaar.

Een onderaannemer van Mols Contractors zal vanaf begin oktober starten met voorbereidende werken. VLM, VMM, Schelle en Hemiksem dragen bij aan de kostprijs van € 1.714.581,14 incl. BTW.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.