Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Hergebruik van water stimuleren bij bedrijven

Hergebruik van water stimuleren bij bedrijven

12-10-2022
Hoe kunnen bedrijven hun waternoden op elkaar afstemmen om zo het gebruik van kostbare waterbronnen te verminderen? En hoe kunnen plantenbakken een rol spelen in de zuivering van huishoudelijk afvalwater? Ontdek het in de nieuwe reportage van Z-water

VMM als verbindende factor

Sommige bedrijven hebben heel grote dakoppervlakte en kunnen water stockeren en anderen hebben water nodig. Kan er geen interactie ontstaan tussen bedrijven met een watervraag en bedrijven met een waternood om zo hergebruik van water te stimuleren? 

Om zo'n projecten te realiseren zijn heel wat engagementen van verschillende spelers nodig. Om die spelers bij elkaar te krijgen, neemt de VMM een regisseursrol op waarbij het partijen met elkaar verbindt en drempels tracht weg te nemen. Zo lopen er momenteel 20 proeftuinen droogte waarbij meerdere bedrijven samenwerken aan innovatieve projecten die waterschaarste in periodes van droogte inperken.

Decentrale waterzuivering

In afgelegen gebieden kan het teveel aan water gezuiverd worden in decentrale waterzuiveringsinstallaties. Dat kan op heel natuurlijke manieren zoals met planten.

In aflevering 5 van Z-Water nemen we je mee naar een pilootproject in Ledegem dat verwezenlijkt werd met steun van VMM. 

Meer Z-water

Z-water toont je elke dinsdagavond om 20u30 op Kanaal Z hoe we in Vlaanderen de waterkringloop sluiten en innoveren. Meer afleveringen»

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.