Overzicht van het meest recente nieuws en evenementen over riolering en waterzuivering.
De jaarlijkse actualisatie van de gemeentelijke zoneringsplannen is uitgevoerd en de plannen zijn vanaf nu te consulteren via het geoloket zonerings- en uitvoeringsplan op vmm.be. Nieuw dit jaar is de Web Feature Service (WFS) waardoor je de nieuwe plannen ook meteen kan integreren in je eigen GIS-toepassing.
Het festival Pukkelpop in Kiewit-Hasselt lokt elk jaar grote aantallen bezoekers en dat zorgt voor veel afvalwater. Na onderzoek kon de VMM vaststellen dat de afvalwaterstromen correct afgevoerd worden via riolering of met containers. Zo blijven de twee waterlopen in de buurt gevrijwaard van vervuiling.
Rioolbeheer kostte in 2015 318 miljoen euro of 50 euro per Vlaming. Dat blijkt uit het recente rapport ‘Kosten voor riolering’.
AWIS, het afvalwaterinformatiesysteem dat de VMM nu ontwikkelt, zal als eerste belangrijke stap een gedetailleerde rioleringsdatabank voor Vlaanderen omvatten. Deze gebiedsdekkende databank steunt op de uitwisseling van gegevens tussen de Vlaamse Milieumaatschappij, rioolbeheerders, Aquafin en lokale besturen.
Uit de jaarlijkse evaluatie van de oppervlaktewaterkwaliteit in Vlaanderen blijkt dat in 2015 de emissies door bedrijven, gezinnen en landbouw verder verminderen. Daarmee wordt de trend van de laatste jaren voortgezet.
Subsidieaanvragen van lokale besturen voor rioleringsprojecten doorlopen nu nog een complex proces dat grotendeels op papier verloopt. Als deel van het AWIS-project wil de VMM het dossierbehandelingsproces vereenvoudigen, de relevante informatiestromen digitaliseren en een klantvriendelijke online omgeving bouwen om subsidiedossiers op te volgen.
Het aantal effectieve afsluitingen van het drinkwaternet stagneert. Toch zijn in 2015 nog 3.924 klanten (zonder ondernemingsnummer) afgesloten van de watertoevoer. Meestal omwille van het niet betalen van de waterfactuur. De aandacht voor waterarmoede blijft dus noodzakelijk.
Nog tot en met 15 juli 2016 kan je als gemeente of rioolbeheerder de rapportering over de gemeentelijke sanering invullen.
Als je verbouwt of de tuin aanpakt, denk je er best ook in één keer aan om je regenwater en afvalwater te scheiden. Zo voorkom je heel wat extra kosten in de toekomst. In een kort filmpje leggen we je uit hoe je dat juist aanpakt.
Duurzaam onderhoud en verdere uitbouw van riolering kostte in 2014 gemiddeld 49 euro per Vlaming. Dat rapporteren de gemeenten en intergemeentelijke rioolbeheerders. Lees meer in het rapport 'Kosten voor riolering'