Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuwsbrief / Maart 2017 / Hoeveel kost het rioolbeheer in Vlaanderen?

Hoeveel kost het rioolbeheer in Vlaanderen?

30-03-2017
Rioolbeheer kostte in 2015 318 miljoen euro of 50 euro per Vlaming. Dat blijkt uit het recente rapport ‘Kosten voor riolering’.

De gemiddelde kost voor rioolbeheer bedraagt 50 euro per Vlaming of 78 eurocent per m3 water. Er zijn grote verschillen tussen de rioolbeheerders onderling, maar de kosten van de meeste rioolbeheerders kenden wel een gelijkaardig verloop: het werd gemiddeld 7 % duurder per jaar tussen 2011 en 2015.

De opbrengsten om de kosten voor riolering te financieren worden grotendeels via de waterfactuur aan de Vlaamse gezinnen en bedrijven doorgerekend. Ook de Vlaamse Regering subsidieert een deel van de kosten. De gemiddelde opbrengst bedroeg 63 euro per Vlaming.

Kostendekkend

Voor 82 procent van de gemeenten is het rioolbeheer kostendekkend. De gemiddelde kostendekkingsgraad bedraagt zelfs 125 procent.

De VMM zal de kostendekkingsgraad, en meer bepaald de boekhoudkundige overschotten, meer in detail met de sector opvolgen. Er is immers nood aan een planmatige en transparante bepaling van de tarieven voor de gemeentelijke sanering om de lopende en geplande investeringen van de rioolbeheerder te financieren.

Kostenefficiënt werken

Uit het rapport blijkt dat er erg grote verschillen zijn tussen de rioolbeheerders op het vlak van kostenefficiëntie. Daarom onderzoekt de VMM samen met gemeentebesturen en rioolbeheerders, de aard en oorsprong van deze verschillen en worden er goede praktijken uitgewerkt om de efficiëntie te optimaliseren via het leertraject RIO-leren.

Meer weten over RIO-leren.

Lees het rapport ‘Kosten voor riolering – rapportering 2015’

VMM-nieuwsbrief
Abonneer je hier op de VMM-nieuwsbrief voor milieuprofessionals.

De VMM houdt je met haar nieuwsbrief op de hoogte van het belangrijkste milieunieuws.

Editie 30 maart 2017

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.