Vlaanderen.be www.vmm.be

Hoge waterstanden

21/05/2024 - Na de regen van de afgelopen dagen in het oosten van Vlaanderen staan verschillende waterlopen nog boven hun waakstand. De wachtbekkens worden zo veel mogelijk geledigd om capaciteit vrij te maken voor het opvangen van de verwachte neerslag. Aangezien de komende dagen opnieuw neerslag wordt voorspeld en de bodem verzadigd is, kan de hoogwaterperiode blijven aanhouden.

Lees meer…
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Nieuw rapport kosten voor riolering

Nieuw rapport kosten voor riolering

04-02-2016
Duurzaam onderhoud en verdere uitbouw van riolering kostte in 2014 gemiddeld 49 euro per Vlaming. Dat rapporteren de gemeenten en intergemeentelijke rioolbeheerders. Lees meer in het rapport 'Kosten voor riolering'

Jaarlijks bevraagt de VMM de gemeenten en intergemeentelijke rioolbeheerders over de kosten en opbrengsten voor de verdere uitbouw en het duurzame onderhoud van de gemeentelijke saneringsinfrastructuur.

Wist je dat?

  • Het rioolbeheer in Vlaanderen kost jaarlijks meer dan 300 miljoen euro, of gemiddeld 49 euro per Vlaming.
  • Die kost wordt grotendeels via de waterfactuur doorgerekend aan de Vlaamse huishoudens en bedrijven. De Vlaamse Regering subsidieert ook een deel van de kosten.
  • De rioolbeheerders zijn kostendekkend. De kostendekkingsgraad bedraagt gemiddeld 118 procent.
  • Er zijn grote verschillen tussen de rioolbeheerders wat kostenefficiëntie betreft.

Dit zijn enkele kerncijfers uit het rapport. We geven daarin een volledig overzicht van de kosten en opbrengsten verbonden met de gemeentelijke sanering. We brengen ook de kostenefficiëntie van de rioolbeheerders in kaart en nemen het gemeentelijke saneringstarief onder de loep.

Lees het volledige rapport

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.