Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Regen- en afvalwater scheiden. Hoe pak je dat aan?

Regen- en afvalwater scheiden. Hoe pak je dat aan?

22-03-2016
Als je verbouwt of de tuin aanpakt, denk je er best ook in één keer aan om je regenwater en afvalwater te scheiden. Zo voorkom je heel wat extra kosten in de toekomst. In een kort filmpje leggen we je uit hoe je dat juist aanpakt.

In een aantal situaties ben je zelfs verplicht om je regen- en afvalwater te scheiden:

  • bij nieuwbouw of grondige verbouwing;
  • als je gemeente een gescheiden rioleringsstelsel aanlegt in je straat.

Maar je wacht best niet tot je verplicht wordt. Ook bij een kleinere verbouwing of wanneer je de tuin heraanlegt, kan je ervoor zorgen dat je regen- en afvalwater niet meer gemengd worden.

Het regenwater dat terechtkomt op je dak kan je hergebruiken voor de toiletspoeling, de wasmachine, de buitenkraan of om te poetsen. Zo bespaar je ook op je waterfactuur. Het regenwater van verharde oppervlakten zoals een terras of oprit, laat je bij voorkeur ter plaatse infiltreren. Een goede zaak voor het milieu, want zo vul je de grondwatertafel terug aan.

We zetten hieronder alle mogelijkheden kort op een rijtje. Dit filmpje kwam tot stand in samenwerking met VLARIO, het overlegplatform van de Vlaamse rioleringsector.

Meer weten?

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.