Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Putwater drinken? Eerst controleren

Putwater drinken? Eerst controleren

12-04-2016
Lekker en goedkoop putwater oppompen in je eigen tuin: geef toe, het klinkt aanlokkelijk. Maar is dat wel gezond? Wie putwater drinkt, moet rekening houden met een mogelijke vervuiling van het grondwater.

Met de campagne Gezond water = ook mijn zorg’ roept de Vlaamse Milieumaatschappij op om putwater elk jaar te laten controleren, omdat de risico’s voor je gezondheid behoorlijk groot zijn.

Ons kraanwater wordt voortdurend gecontroleerd door de watermaatschappijen. Het is gezond en betrouwbaar drinkwater. Wie grondwater (putwater) gebruikt als drinkwater, moet dat water regelmatig zelf laten controleren.  Dat gebeurt vaak niet. En dat kan nare gevolgen hebben. "De waterputten die mensen thuis boren, zijn vaak ondiep. Dat is te weinig om vervuiling tegen te houden”, zegt Katrien Smet van de VMM. “Stookolie, rioolwater, pesticiden … allemaal vinden ze hun weg naar het grondwater dat je oppompt.”

Hoe controleren?

Soms is aansluiten op het leidingwater niet mogelijk, en dan is er geen andere optie dan eigen putwater oppompen. Katrien Smet: “Als je niet op het leidingwaternet kunt aansluiten, omdat je bijvoorbeeld erg afgelegen woont, dan heb je recht op een jaarlijkse screening van je putwater door de VMM. Die controle is gratis. Je putwater wordt dan geanalyseerd op de parameters die de drinkbaarheid van je putwater het meeste bepalen.”

Ook wie wel kan aansluiten op leidingwater, maar toch liever putwater wil gebruiken, laat het best regelmatig controleren. Daar moet je dan zelf voor instaan. Aansluiten op het kraanwater in de straat, blijft natuurlijk het beste alternatief: het voldoet aan strenge wettelijke kwaliteits- en gezondheidseisen.

Putwater en kraanwater niet mengen

Sommige gezinnen gebruiken zowel putwater als kraanwater. Uiteraard is kraanwater dan te verkiezen om te drinken en te koken. Wanneer het putwater in contact komt met het kraanwater, kan dat het kraanwater echter vervuilen. In deze gebouwen moeten daarom twee volledig gescheiden circuits aangelegd worden. Ze mogen nergens met elkaar in contact komen, zodat het putwater het kraanwater niet kan vervuilen.

Meer info? www.vmm.be/gezondwater 

 Gezond water, ook jouw zorg

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.