Overzicht van het meest recente nieuws en evenementen over riolering en waterzuivering.
Deze week startten de ruimingswerken aan de Kleine Geul of de Nieuwe watergang tussen het oud Fort Isabella en het Hazegrasfort in Knokke. Deze onderhoudswerken zijn het sluitstuk van een reeks flankerende waterbeheerwerken voor de Zwin-uitbreiding. Dat gebeurt samen met de verdieping van de oude Hazegrassluis uit de 18de eeuw.
Vorige maand riep Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir lokale besturen op om rioleringsprojecten – die onze waterkwaliteit vooruit helpen – niet langer uit te stellen. Gemeenten dienden daarop maar liefst 180 rioleringsprojecten in, goed voor 291 miljoen euro aan investeringen. De Vlaamse overheid zorgt met een investering van 158 miljoen euro voor een forse hefboom.
De Vlaamse Regering wil met een aantal concrete acties het gemeentelijke en bovengemeentelijke asset management van de rioolinfrastructuur goed op mekaar afstemmen, om te komen tot belangrijke efficiëntiewinsten. In overleg met AquaFlanders, VVSG, Vlario, de VMM en Aquafin is daarvoor nu een nieuwe visie ontwikkeld.
In de PANO-reportage ‘Riolering, nu’ stelden onderzoeksjournalisten van de VRT vorige week vast dat 400.000 woningen in Vlaanderen nog niet aangesloten zijn op de riolering. Dagelijks vloeien er zo nog miljoenen liters afvalwater ongezuiverd de natuur in. “Dat leidt soms tot onaanvaardbare en zelfs illegale situaties”, legt onze woordvoerster Katrien Smet uit in de reportage.
Rioolbeheer kostte in 2017 en 2018 50 euro per Vlaming of zo’n 80 eurocent per verbruikte m3 drinkwater. Dat blijkt uit het recente rapport van de VMM ‘Financiële cijfers rioolbeheer in Vlaanderen 2017-2018’.
Op vrijdag 24 april keurde de Vlaamse Regering het besluit tot uitvoering van artikel 5 van het decreet van 18 maart 2020 goed, over maatregelen in geval van een civiele noodsituatie met betrekking tot de volksgezondheid, wat de waterregelgeving betreft. Daarin worden een aantal termijnen verlengd.
De Vlaamse rioolbeheerders investeren in infrastructuurprojecten om in 2027 de goede toestand van onze waterlopen te bereiken. De VMM legt voor elke gemeente een doelstelling vast. Hoe kan de rioolbeheerder zijn financiële middelen het best inzetten om de meest noodzakelijke projecten te realiseren? De nieuwe VMM-simulator op maat helpt hierbij.
Een goed, kosten-efficiënt rioleringsbeleid start met een nauwkeurige inventaris van de bestaande riolering. Voor kleinere gemeenten is dat een hele opgave. Daarom hebben de VMM en Informatie Vlaanderen samen het skeletbestek water- en rioolbeheer uitgebreid. Met het nieuwe bestek kunnen gemeenten hun rioleringsstelsel laten opmeten door landmeters.
Met een vernieuwd financieringsmodel kan de VMM ramen hoeveel geld rioolbeheerders nodig hebben voor de verdere uitbouw en het onderhoud van de riolering. Omgekeerd kunnen we ook berekenen welke investeringsuitgaven er tegen 2027 mogelijk zijn met het huidige budget. Dit brengt een aantal belangrijke uitdagingen aan het licht.
Nog tot en met 15 juli 2018 kan je als rioolbeheerder de rapportering over de gemeentelijke sanering online invullen. In de rapporteringstool vind je ook de resultaten over de kostenefficiëntie en ecologische performantie van het rioolbeheer in jouw gemeente.