Woordenboek
- Organische massa
- De massa van alle organische verbindingen in fijn stof, die bestaat naast de massa van koolstof ook uit die van waterstof en eventueel andere atomen.
- organotin
- Organotinverbindingen zijn stoffen die milieuschade en gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Ze worden voornamelijk gebruikt in pvc-producten, bestrijdingsmiddelen in de landbouw en als bescherming van hout.
- OSPM
- Operational Street Pollution Model
- OVAM
- Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij. Vlaamse overheidsinstelling die werkt aan duurzaam afval- en materialenbeheer en een propere bodem in Vlaanderen.
- Overnamepunten
- De plaats waar de gemeentelijke taak van afvalwaterinzameling overgaat in de gewestelijke taak van afvalwatertransport.
- Overstort
- Nooduitlaat in het rioolstelsel. Als bij hevige regenval de riolering capaciteit te kort komt om rioolwater te bergen, wordt het ongezuiverde rioolwater rechtstreeks op een beek of rivier geloosd.
- Oxidatie
- Het vormen van een verbinding met zuurstof.
- ozondosis
- Inschatting van de hoeveelheid ozon die effectief door planten via de huidmondjes wordt opgenomen tijdens het groeiseizoen.
Maat voor de ozonschade aan planten - P
- Fosfor
- P t
- Totaal fosfor
- PAK's
- Polycyclische aromatische koolwaterstoffen
- PAK6
- Polycyclische aromatische koolwaterstoffen. Somparameter van de zes PAK’s van Borneff: benzo(a)pyreen, benzo(b) fluoranteen, benzo(ghi)peryleen, benzo(k)fluoranteen, fluoranteen en indeno(1,2,3-cd)pyreen
- PBDE
- Polygebromineerde difenylethers zijn een groep van chemische verbindingen, behorende tot de gebromeerde vlamvertragers.
- PCB
- Polychloorbifenylen
- PCB t
- Som van de gemeten polychloorbifenylen
- Percentiel
- De waarde waarbij P % van het totaal aantal meetwaarden lager zijn en (100- P %) van de waarden hoger zijn. Het 98ste percentiel bijvoorbeeld is die waarde waarbij 98% van de meetwaarden lager zijn en 2 % van de waarden hoger zijn. Percentielen worden meestal berekend over relatief langere perioden.
- Persistent
- Een niet-afbreekbare stof.
- Pesticiden
- gewasbeschermingsmiddelen, biociden en hun relevante metabolieten, degradatie- en afbraakproducten.
- PFAS
- Poly- en perfluoralkylstoffen zijn chemische stoffen die door de mens zijn gemaakt. Zij komen van nature niet in het milieu voor. Ze worden in vele industriële toepassingen en consumentenproducten gebruikt. Denk aan de teflon anti-aanbaklaag in pannen, cosmetica, textiel, brandblusschuim, schoonmaakmiddelen of smeermiddelen. PFAS kunnen schadelijke effecten hebben op de gezondheid van mensen.
- PFOS
- Perfluoroctaansulfonaat is een chemische verbinding die deel uitmaakt van de persistente organische verontreinigende stoffen (POP's).
- PFOS
- PFOS is een perfluoroctaansulfonzuur of een perfluorverbinding, een chemische stof om producten water-, vet- en vuilafstotend te maken. Bovendien is PFOS bestand tegen hoge temperaturen. Deze synthetische chemische stof behoort tot de PFAS-familie: het komt niet van nature voor in het milieu en is niet afbreekbaar.
- Picogram
- Een miljoenste van een miljoenste gram, ofwel 10-12 gram.
- PIO
- Prati-index voor zuurstofverzadiging
- PISIAD
- Proportions of Impact-Sensitive and Impact-Associated Diatoms
- PM₁₀
- Stofdeeltjes kleiner dan 10 µm (micrometer). PM is de afkorting van Particulate Matter ofwel de Engelstalige term voor fijn stof.
- PM₂,₅
- Stofdeeltjes kleiner dan 2,5 µm (micrometer). PM is de afkorting van Particulate Matter ofwel de Engelstalige term voor fijn stof.
- PNEC
- Predicted No Effect Concentration
- Polluent
- Vervuilende stof
- Polymeer
- Lange ketting die bestaat uit identieke molecule (monomeren). Vooral in de kunststoffabrieken worden polymeren gemaakt.
- Pompboezem
- Een waterbuffer juist opwaarts van een pompgemaal. Door de buffer is de stabiele werking van het pompgemaal verzekerd.