Overzicht van het meest recente nieuws en evenementen voor thema afvalwater.
Als bedrijven intensief water besparen kan dat leiden tot hogere concentraties van bepaalde stoffen in hun afvalwater. In dat geval biedt VLAREM al langer een kader om gemotiveerd af te wijken van de lozingsvoorwaarden. De VMM ondersteunt die initiatieven om waterbesparing, waterhergebruik en kringloopsluiting bij bedrijven te stimuleren.
Heb je vervuiling in een waterloop of lozing op de riool gedetecteerd? Via ‘tracing’ in de rioolinventaris AWIS kunnen rioolbeheerders en gemeenten nu de route van de vervuiling en de mogelijke vuilvracht berekenen.
Het festival Pukkelpop in Kiewit-Hasselt lokt elk jaar grote aantallen bezoekers en dat zorgt voor veel afvalwater. Na onderzoek kon de VMM vaststellen dat de afvalwaterstromen correct afgevoerd worden via riolering of met containers. Zo blijven de twee waterlopen in de buurt gevrijwaard van vervuiling.
De Vlaamse Milieumaatschappij hanteert een nieuwe aanpak voor de advisering van lozingsdebieten van verontreinigd regenwater. De nieuwe aanpak werd uitgewerkt in samenwerking met het departement Omgeving.
AWIS, het afvalwaterinformatiesysteem dat de VMM nu ontwikkelt, zal als eerste belangrijke stap een gedetailleerde rioleringsdatabank voor Vlaanderen omvatten. Deze gebiedsdekkende databank steunt op de uitwisseling van gegevens tussen de Vlaamse Milieumaatschappij, rioolbeheerders, Aquafin en lokale besturen.
Nog tot en met 15 juli 2016 kan je als gemeente of rioolbeheerder de rapportering over de gemeentelijke sanering invullen.
Als je verbouwt of de tuin aanpakt, denk je er best ook in één keer aan om je regenwater en afvalwater te scheiden. Zo voorkom je heel wat extra kosten in de toekomst. In een kort filmpje leggen we je uit hoe je dat juist aanpakt.
De nieuwe zoneringsplannen en gebiedsdekkende uitvoeringsplannen zijn vanaf nu online te raadplegen. Ze leggen voor elke gemeente vast hoe en wanneer het huishoudelijk afvalwater wordt gesaneerd.
Sinds eind december 2015 zijn er nieuwe en aangepaste milieukwaliteitsnormen van kracht voor een lijst van prioritaire stoffen in oppervlaktewater. Bedrijven hebben nu tot de zomer de tijd om indien nodig hun vergunning aan te passen.
Duurzaam onderhoud en verdere uitbouw van riolering kostte in 2014 gemiddeld 49 euro per Vlaming. Dat rapporteren de gemeenten en intergemeentelijke rioolbeheerders. Lees meer in het rapport 'Kosten voor riolering'