Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuwsbrief / Oktober 2020 / BE-GOOD project maakt overheidsdata toegankelijker

BE-GOOD project maakt overheidsdata toegankelijker

06-10-2020
De voorbije jaren werkte de VMM als partner binnen het BE-GOOD project mee aan het toegankelijker en herbruikbaar maken van overheidsinformatie. De VMM ontwikkelde binnen dit project de ‘Schoonste Lucht Route’ en de ‘Afvalwatertracing‘. Twee belangrijke realisaties die aan bod kwamen tijdens het slotevent op 23 september.

Wat is BE-GOOD?

BE-GOOD staat voor 'Building an Ecosystem to Generate Opportunities in Open Data'. Acht partners uit zes verschillende landen wilden overheidsinformatie veilig maar toegankelijk ter beschikking stellen voor commerciële ontwikkeling. Dit heeft geleid tot elf operationele prototypes van nieuwe commerciële diensten. Deze diensten zoalsapplicaties, algoritmes en software, zijn opgebouwd uit overheidsdata.  De VMM beschikt zo over heel wat luchtkwaliteitsgegevens die kunnen gebruikt worden om een ‘schoonste’ fiets- of wandelroute uit te stippelen. De stad Glasgow maakte haar data dan weer toegankelijk om de routes van het openbaar vervoer te kunnen optimaliseren.

BE-GOOD slotevent

BE GOOD SloteventOp woensdag 23 september hield het Europese BE-OOD-project haar online slotevent. Lead partner Rijksaterstaat (NL) focuste eerst op de achtergrond van het project en de drie ‘challenges’ van de Nederlandse partners.

In de namiddag was astronaut André Kuipers te gast om bepaalde van de ontwikkelde diensten (zoals de Schoonste Lucht Route) te bespreken vanuit een ander perspectief. Met enkele ruimtebeelden werd het belang van luchtkwaliteit en de impact van corona belicht.

Tot slot was er een paneldiscussie met de belangrijkste ‘lessons learned’ van het project. Zo blijkt het bijvoorbeeld heel belangrijk om al op voorhand na te denken over de meerwaarde die kan gecreëerd worden met de toegankelijke data. Daarnaast blijkt het van belang om de databeschikbaarheid te garanderen op langere termijn om de commerciële haalbaarheid te verzekeren.

Elk eind = een nieuw begin

In de volgende 18 maanden zal het BE-GOOD projectteam bepaalde diensten uitbreiden naar nieuwe geografische gebieden, nieuwe stakeholders of andere economische sectoren. Dit wordt de ‘kapitalisatiefase’ van het project genoemd, waarbij we onze resultaten naar een hoger niveau willen tillen.

Wil je meer weten over BE-GOOD? Bezoek dan zeker de website of lees de brochure (Engelstalig) met de projectresultaten.

 

VMM-nieuwsbrief
Abonneer je hier op de VMM-nieuwsbrief voor milieuprofessionals.

Dit artikel maakt deel uit van de nieuwsbrief van oktober 2020.

Bekijk alle artikels >>

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.