Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuwsbrief / December 2020 / Keuring afvoer voor afval- en regenwater en waterinstallaties uitgebreid

Keuring afvoer voor afval- en regenwater en waterinstallaties uitgebreid

15-12-2020
Vanaf 1 januari 2021 wordt de huidige keuring van de afvoer voor afval-en regenwater en van de binneninstallatie aangepast en uitgebreid. Een keuring is vanaf dan verplicht voor de waterafvoer en voor alle aanwezige waterinstallaties: de binneninstallatie, de installatie tweedecircuitwater en de niet-aangesloten binneninstallatie.

Wat verandert er?

Vanaf 1 januari 2021 moeten gekeurd worden:

 • de afvoer voor afvalwater en regenwater
 • de binneninstallatie 
 • de niet-aangesloten binneninstallatie (NIEUW)
 • de installatie tweedecircuitwater  (NIEUW)

Keuring afvoer voor afval- en regenwater

KeuringDe keuring van de afvoer voor afval- en regenwater beschermt onze waterlopen tegen vervuiling en kijkt na of het regenwater maximaal ter plaatse wordt gehouden. Er wordt ook gecontroleerd of de riolering op privéterrein mag aangesloten worden op de riolering in de straat of op de IBA (individuele behandelingsinstallatie voor afvalwater). De keurder houdt daarbij rekening met verordeningen en eventuele vergunningsaanvragen.

Worden gecontroleerd: 

 • of regen- en afvalwater wordt gescheiden op privéterrein
 • of de afvoer van afvalwater volgens de wet gebeurt
 • of het regenwater volgens de wet wordt opgevangen, gebruikt en afgevoerd

Keuring binneninstallatie

Als de binneninstallatie is aangesloten op het openbaar waternetwerk, moeten we terugstroming vermijden. Terugstroming kan ervoor zorgen dat de waterkwaliteit in de installatie en het openbaar waterwerk verslechtert. Waterbedrijven moeten drinkwaterkwaliteit garanderen tot aan je kraan. Daarom moeten ze er zeker van zijn dat je leidingnet en hierop aangesloten toestellen correct en reglementair geïnstalleerd zijn en werken. 

De keuring beoordeelt of de binneninstallatie:

 • conform kan aangesloten worden op het waternetwerk zonder risico dat het openbaar waternetwerk vervuild wordt door jouw binneninstallatie;
 • gebruiksconform is zodat het water niet kan terugstromen van een toestel (bv. cv-ketel) naar je binneninstallatie.

Keuring niet-aangesloten binneninstallatie

De niet-aangesloten binneninstallatie is een installatie die ander water dan dat van het openbaar waternetwerk gebruikt (bv. putwater) als drinkwater (om te drinken, eten klaar te maken, te douchen, tanden te poetsen …). Alle niet-aangesloten binneninstallaties, met of zonder (toekomstige) verbinding met het openbaar waternetwerk, moeten dus ook gebruiksconform zijn. Dit wil zeggen dat:

 • het water niet kan terugstromen van een toestel (bv. cv-ketel) naar je niet-aangesloten binneninstallatie
 • er geen verbinding kan zijn tussen de niet-aangesloten binneninstallatie en de binneninstallatie

Keuring 2

 

Keuring tweedecircuitwater

De installatie voor tweedecircuitwater (bv. regenwater, ook bij bedrijven met grijs water of proceswater) moet gekeurd worden. Een verkeerd gebruik van tweedecircuitwater houdt risico’s in.

Er wordt gecontroleerd of het tweedecircuitwater:

 • in afzonderlijke leidingen stroomt en nergens in contact kan komen met de binneninstallatie en niet-aangesloten binneninstallatie
 • niet gebruikt wordt als drinkwater en of er genoeg voorzorgsmaatregelen genomen zijn om verkeerd gebruik te voorkomen. Het mag wel gebruikt worden om schoon te maken, planten water te geven, het toilet door te spoelen …)

Wanneer keuren?

Een keuring is verplicht bij elke eerste ingebruikname en belangrijke wijzigingen. Vanaf 1 januari 2021 wordt gekeurd volgens de nieuwe wetgeving.

Meer info vind je hier

VMM-nieuwsbrief
Abonneer je hier op de VMM-nieuwsbrief voor milieuprofessionals.

Dit artikel maakt deel uit van de nieuwsbrief van december 2020.

Bekijk alle artikels >>

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.