Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuwsbrief / Juni 2018 / Volg vervuiling op de voet via tracing in AWIS

Volg vervuiling op de voet via tracing in AWIS

Heb je vervuiling in een waterloop of lozing op de riool gedetecteerd? Via ‘tracing’ in de rioolinventaris AWIS kunnen rioolbeheerders en gemeenten nu de route van de vervuiling en de mogelijke vuilvracht berekenen.

De tracing loopt zowel over het riolen- als waterlopennetwerk:

  • Heb je een vervuiling in een waterloop gedetecteerd? Via de trace-functionaliteit stroomopwaarts kan je nagaan van welk deel van het rioolnetwerk de vervuiling afkomstig kan zijn.
  • Heb je een lozing op de riool vastgesteld? Bereken de route stroomafwaarts en ontdek waar het (bij regenweer) in de waterloop kan belanden.

Ben je ook benieuwd hoeveel vuilvracht er op een bepaald pompstation toekomt? En van welke delen van het rioolnetwerk het afkomstig is? Ook dat je kan je nu berekenen in de nieuwe rioolinventaris AWIS.

Meer data = betere tracing

Hoe meer kwaliteitsvolle data, hoe beter de kwaliteit van de tracing. Daarom zetten we zowel op kwantiteit als kwaliteit in:

  • Ondertussen hebben al heel wat rioolbeheerders en gemeenten zich aangesloten bij de rioolinventaris. Met die data kunnen we al 75% van de rioleringsinfrastructuur in Vlaanderen in kaart brengen.
  • De data die je in de rioolinventaris uploadt, wordt gevalideerd. Zo verbetert de datakwaliteit stap voor stap en vergroot de connectie tussen de verschillende netwerken.

Meer info over de rioolinventaris en over hoe je kan aansluiten, vind je op de pagina rond AWIS.

VMM-nieuwsbrief
Abonneer je hier op de VMM-nieuwsbrief voor milieuprofessionals.
Dit is een officiële website van de Vlaamse overheid