Overzicht van het meest recente nieuws en evenementen voor thema afvalwater.
De nieuwe zoneringsplannen en gebiedsdekkende uitvoeringsplannen zijn vanaf nu online te raadplegen. Ze leggen voor elke gemeente vast hoe en wanneer het huishoudelijk afvalwater wordt gesaneerd.
Sinds eind december 2015 zijn er nieuwe en aangepaste milieukwaliteitsnormen van kracht voor een lijst van prioritaire stoffen in oppervlaktewater. Bedrijven hebben nu tot de zomer de tijd om indien nodig hun vergunning aan te passen.
Duurzaam onderhoud en verdere uitbouw van riolering kostte in 2014 gemiddeld 49 euro per Vlaming. Dat rapporteren de gemeenten en intergemeentelijke rioolbeheerders. Lees meer in het rapport 'Kosten voor riolering'
Hoe evolueert de waterkwaliteit in Vlaanderen? Wat zijn de bronnen van waterverontreiniging? In het Jaarverslag Water 2014 krijg je daarvan een overzicht. Het is gebaseerd op de verschillende metingen van de VMM in 2014.
Via de integrale waterfactuur betalen gezinnen en bedrijven voor het leveren van leidingwater en voor de opvang, het transport en de zuivering van het afvalwater. Voor de bedrijven en landbouwers wordt daarbij rekening gehouden met de geloosde vervuiling. Op die manier wordt het principe ‘de vervuiler betaalt’ toegepast.
De uitbouw van de waterzuiveringsinfrastructuur in Vlaanderen zit op het goede spoor: eind 2014 werd het afvalwater van 81 % van alle Vlamingen gezuiverd. Maar beheren we die infrastructuur ook goed? Uit de ecologische performantie-indicatoren van de VMM blijkt dat er nog aandachtspunten zijn, waarvan de werking van overstorten het belangrijkste is.
Op 3 april werd het besluit milieukwaliteitsnormen voor de eerste maal principieel goedgekeurd door de Vlaamse regering. Daarmee zal de Europese richtlijn 2013/39/EG omgezet worden naar Vlaamse regelgeving, wat onder meer zal leiden tot de introductie van een aandachtstoffenlijst en bijkomende monitoring van een aantal hormonen, antibiotica en neonicotinoïden.
Nieuwe internationale regelgeving voor de zwaveluitstoot van scheepsmotoren zorgt ervoor dat meer en meer schepen uitgerust worden met scrubbers voor het ‘wassen’ van uitlaatgassen. Dat waswater vormt een nieuwe potentiële verontreinigingsbron op zee, maar ook in onze havens. De VMM werkt nu mee aan een project van het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen en de Universiteit Antwerpen om de impact in kaart te brengen.
In de periode 2010-2013 ontwikkelde de VMM samen met VITO het WEISS-systeem (Water Emissions Inventory planning Support System). WEISS is een computersysteem dat zo accuraat mogelijk de locatie en de omvang van de bronnen van vervuiling inventariseert en de routes waarlangs de vervuiling zich tot in het oppervlaktewater verplaatst. Al tijdens het project kwamen andere organisaties nieuwsgierig meekijken hoe het systeem functioneert en in welke mate het aanpasbaar is voor andere toepassingen en in andere regio’s.