Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuwsbrief / September 2015 / Worden saneringsbijdragen correct aangerekend aan bedrijven en landbouwers?

Worden saneringsbijdragen correct aangerekend aan bedrijven en landbouwers?

24-09-2015
Via de integrale waterfactuur betalen gezinnen en bedrijven voor het leveren van leidingwater en voor de opvang, het transport en de zuivering van het afvalwater. Voor de bedrijven en landbouwers wordt daarbij rekening gehouden met de geloosde vervuiling. Op die manier wordt het principe ‘de vervuiler betaalt’ toegepast.

De VMM kijkt als Economisch Toezichthouder toe op de aanrekening van de saneringskosten door de watermaatschappijen en onderzocht daarom de aanrekening van de saneringsbijdragen in 2014. Op basis van het onderzoek kunnen we stellen dat de aanrekening van zowel de bovengemeentelijke als de gemeentelijke bijdrage aan de bedrijven en landbouwers correct verloopt.

In het gevoerde onderzoek werd de aanrekening op een drietal manieren onder de loep genomen. Zo werd er bij elke watermaatschappij een aantal facturen steekproefsgewijs nagerekend. Daarnaast is er nagegaan hoe de watermaatschappijen de aanrekening van de bijdragen organiseren en de kwaliteit ervan garanderen. En ten slotte werd ook de duidelijkheid en volledigheid van de waterfacturen van dichterbij bekeken.

Uit het gevoerde onderzoek blijkt dat de aanrekening correct verloopt. De watermaatschappijen hebben dit proces bovendien in grote mate geautomatiseerd en er werden de nodige kwaliteitscontroles ingebouwd om de correcte aanrekening te garanderen.

Hoewel de watermaatschappijen ook voor de volledigheid en duidelijkheid van de facturen goed scoren in vergelijking met de wettelijke verplichtingen, kregen ze wel nog enkele aandachtspunten mee om de leesbaarheid en transparantie van de facturen nog te verbeteren.

Lees het rapport De saneringsbijdragen correct aangerekend in 2014

VMM-nieuwsbrief
Abonneer je hier op de VMM-nieuwsbrief voor milieuprofessionals.

De VMM houdt je met haar nieuwsbrief op de hoogte van het belangrijkste milieunieuws.

Editie 24 september 2015

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.