Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuwsbrief / September 2015 / 5e Chemkar studie bevestigt belang van niet-uitlaatemissies door verkeer

5e Chemkar studie bevestigt belang van niet-uitlaatemissies door verkeer

24-09-2015
In street canyons (smalle straten omgeven door hoge gebouwen) zijn de concentraties fijn stof (PM10) hoger dan verwacht. We benaderen er de Europese grenswaarden. Dit heeft vooral te maken met het opwaaien van bodemstof door verkeer, slijtage van voertuigen en wegdek en de mindere verdunning van de uitlaatgassen. Dat blijkt uit de vijfde Chemkar studie van de VMM.

Ditmaal werd het fijn stof onderzocht in Mechelen, Leuven, Kortrijk, Hasselt en Aalst tussen juni 2013 en juli 2014. In elke stad waren er twee meetplaatsen: een drukke street canyon en een achtergrondlocatie in een parkomgeving.

Het onderzoek toont aan dat de concentraties in de street canyons gemiddeld 7 µg/m3 of 38% hoger zijn dan op de stedelijke achtergrondlocaties. De lokale verhoging komt voor het grootste deel van twee verkeersbijdrages die beide ongeveer even belangrijk zijn:

  • de bijdrage via de uitlaat, met daarin elementaire koolstof (roet) en organische deeltjes;
  • de bijdrage van mineraal stof door het heropwaaien van bodemstof en slijtage van voertuigen (banden, remmen, koetswerk) en wegdek.

De hoge bijdrage van mineraal stof is opmerkelijk en hoogstwaarschijnlijk wordt ze momenteel nog onderschat bij tal van berekeningen in verband met fijn stof.

Hoewel mineraal stof en organische massa in gewicht het meest bijdragen, is elementaire koolstof (roet) relatief het meest verhoogd. De roetconcentraties in street canyons zijn meer dan drie keer zo hoog als op de stedelijke achtergrondlocaties. Dit komt omdat er voor elementaire koolstof weinig andere bronnen zijn dan verkeer.

Over het algemeen waren de concentraties wel lager dan in vorige studies maar dit verklaren de onderzoekers door het gunstige weer met onder meer een zeer zachte winter in 2014.

Bij een vorige studie in vier andere steden kwam de VMM tot vergelijkbare conclusies. Deze nieuwe studie bevestigt het belang van de niet-uitlaatemissies in de lokale fijnstofproblematiek.

Lees het rapport Chemkar PM10 Stedencampagne 2

VMM-nieuwsbrief
Abonneer je hier op de VMM-nieuwsbrief voor milieuprofessionals.

De VMM houdt je met haar nieuwsbrief op de hoogte van het belangrijkste milieunieuws.

Editie 24 september 2015

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.