Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Water / Drinkwater / Putwater als drinkwater

Putwater als drinkwater

Gebruik je grondwater uit een waterput om te drinken, te koken, te douchen of te baden? Gebruik je daar regenwater of een andere waterbron voor? Dan moet je het regelmatig laten controleren.
private leveranciereigen waterwinner
Formulier Rapportering zelfcontrole Aanvraag putwatercontrole
Handleiding Handleiding voor private waterleveranciers Richtlijnen voor eigen waterwinners

 

Water dat gebruikt wordt om te drinken, te koken, te douchen of te baden, moet altijd gezond en schoon zijn, ongeacht de herkomst ervan. De eigen waterwinners en de private drinkwaterleveranciers moeten dus net zoals de watermaatschappijen het water op regelmatige basis controleren volgens een systeem van zelfcontrole.

Private waterleverancier

Een private waterleverancier levert drinkwater uit een eigen (grond)waterwinning. Het water wordt aan derden, dit wil zeggen andere gebruikers, geleverd in het kader van een commerciële of openbare activiteit. Voorbeelden zijn een huurwoning die niet aangesloten is op het openbare waternet, of een school waar grondwater gebruikt wordt. Ook een private waterleverancier heeft de verplichting om, net zoals de watermaatschappijen, het drinkwater dat hij levert regelmatig te controleren en hierover jaarlijks te rapporteren aan de VMM.

Afbeelding staalname aan kraan

De waterleverancier moet jaarlijks een controleprogramma opmaken, en dat op voorhand (vóór 1 september van het voorafgaande jaar) ter controle aan de VMM bezorgen. Op die manier heeft de VMM tijd om het programma te evalueren en haar goedkeuring te geven.

Eigen putwater

Eigen waterwinners pompen grondwater op, of vangen regenwater op voor eigen gebruik. Je moet dan zelf zorgen voor de controle van de kwaliteit van dat putwater.

Bij de start van de winning moet je het water uitgebreid laten testen, na 5 jaar moet je een beperkte analyse laten uitvoeren, en na de volgende 5 jaar opnieuw een uitgebreide analyse. Hoe je dit het beste aanpakt, lees je in de richtlijnen voor eigen waterwinners.

  • Wie niet kan aansluiten op het openbare waternet kan elk jaar een gratis wateranalyse aanvragen bij de VMM. De VMM bezorgt de analyses aan het Agentschap Zorg en Gezondheid, dat de aanvrager informeert. Vraag hier de gratis controle van je putwater aan.
  • Wie wel kan aansluiten op het waternet in de straat, gebruikt beter dit leidingwater als drinkwater. Wil je toch liever je eigen putwater gebruiken? Dan kan je het tegen betaling laten analyseren bij een privélaboratorium. Sommige watermaatschappijen bieden ook een gratis analyse aan. Informeer dus zeker ook even bij je watermaatschappij.

 

Dit is een officiële website van de Vlaamse overheid