Vlaanderen.be www.vmm.be

Hoge waterstanden

21/05/2024 - Na de regen van de afgelopen dagen in het oosten van Vlaanderen staan verschillende waterlopen nog boven hun waakstand. De wachtbekkens worden zo veel mogelijk geledigd om capaciteit vrij te maken voor het opvangen van de verwachte neerslag. Aangezien de komende dagen opnieuw neerslag wordt voorspeld en de bodem verzadigd is, kan de hoogwaterperiode blijven aanhouden.

Lees meer…
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Hoge grondwaterstanden en normale debieten begin april

Hoge grondwaterstanden en normale debieten begin april

10-04-2024
Maart was opnieuw natter dan gemiddeld, maar minder nat dan februari. Het grondwaterpeil blijft wel hoog: in 98% van de meetplaatsen registreert de VMM normale, hoge tot zeer hoge grondwaterstanden voor de tijd van het jaar. Het is van 2001 geleden dat het peil begin april nog zo hoog stond. De 14-daags gemiddelde debieten van de onbevaarbare waterlopen dalen van zeer hoog naar eerder normaal.

Grondwaterstanden blijven hoog

Maart was somber en nat. In Ukkel noteerde het KMI 79,2 mm neerslag, dat is 134% van de normale waarde voor maart (59,3 mm). De grondwaterstanden blijven daardoor hoog.

Op 8/04/2024 vertoonde 88% van de meetlocaties een hoge (39%) tot zeer hoge (49%) grondwaterstand voor de tijd van het jaar. 10% vertoonde een normale en 2% een lage grondwaterstand voor de tijd van het jaar.

Voor een gelijkaardige situatie moeten we teruggaan tot april 2001.

Relatieve grondwaterstandsindicator met stijgende en dalende peilen begin april 2024

Relatieve grondwaterstandsindicator met stijgende en dalende peilen begin april 2024

Gemiddeld tot matig natte 14-daags gemiddelde debieten

Ondanks de natte maart dalen de 14-daags gemiddelde debieten bijna overal. Op 7 april meten we op maar 1% van de meetplaatsen lage (1%) of zeer lage (0%) 14-daags gemiddelde debieten voor de tijd van het jaar. Op 59% van de meetplaatsen worden normale waarden gemeten en op 39% meten we hoge (36%) tot zeer hoge debieten (3%).

In vergelijking met februari was maart een minder natte maand. Dat verklaart de lagere van de 14-daags gemiddelde debieten tegenover begin vorige maand.

Download het toestandsrapport van 10 april 2024

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.