Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Water / Heffingen

Heffingen

Iedereen die water verbruikt van een waterbedrijf of een eigen waterwinning, of water loost, moet een bijdrage voor de zuivering van het afvalwater betalen.

  • Particulieren die enkel kraanwater gebruiken, betalen die bijdrage via de waterfactuur die ze van hun waterbedrijf ontvangen.
  • Wie een eigen waterwinning heeft of meer dan 500m³ water per jaar verbruikt, betaalt een heffing op de waterverontreiniging.
  • Pomp je grote hoeveelheden grondwater (>500m³/jaar) op? Dan is er nog een bijkomende heffing op de winning van grondwater.

In een aantal gevallen is er een (gedeeltelijke) vrijstelling van de heffing, o.a. bij IBA’s.

Heffingenloket

Grootverbruikers moeten elk jaar voor 15 maart een aangifte van hun waterverbruik indienen. De aangifte invullen verloopt digitaal, via het heffingenloket.

Voor aangiftes die niet tijdig ontvangen zijn, wordt de heffing door de VMM ambtshalve vastgesteld. De VMM zal je hiervoor schriftelijk contacteren.

Je kan je aangifte steeds digitaal bekijken via het loket.

Naar het loket

Kleinverbruikers

Vanaf half oktober verstuurt de VMM een heffingsbiljet naar de gezinnen die eigen grondwater gebruiken.

Als je de heffing niet tijdig betaalt, krijg je een kosteloze afrekening (herinneringsbrief) via een deurwaarder. Voor inlichtingen neem je contact op met het kantoor van de deurwaarder. Zijn contactgegevens staan vermeld op de brief. Bekijk een voorbeeld van de kosteloze afrekening.

De VMM staat in voor het inkohieren, innen en invorderen van de afvalwater- en grondwaterheffing.

» Over VMM

Infosessie aangifteloket 2024

Wat is er veranderd in het digitale aangifteloket? 

We zetten alle wijzigingen even voor jou op een rijtje:

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.