Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Water / Heffingen

Heffingen

Iedereen die water verbruikt van een watermaatschappij of een eigen waterwinning, of water loost, moet een bijdrage voor de zuivering van het afvalwater betalen.

  • Particulieren die enkel leidingwater gebruiken, betalen die bijdrage via de waterfactuur die ze van hun watermaatschappij ontvangen.
  • Wie een eigen waterwinning heeft of meer dan 500m³ water per jaar verbruikt, betaalt een heffing op de waterverontreiniging.
  • Pomp je grote hoeveelheden grondwater (>500m³/jaar) op? Dan is er nog een bijkomende heffing op de winning van grondwater.

Heffingenloket

Grootverbruikers moeten elk jaar voor 15 maart een aangifte van hun waterverbruik indienen. De aangifte invullen verloopt digitaal, via het heffingenloket. Ook landbouwers vullen de aangifte rechtstreeks in het heffingenloket in. De diergegevens zullen wel nog steeds onderling worden uitgewisseld tussen VLM en VMM.

In de week van 20 januari ontvang je een brief met de toegangscode voor het loket. De aangifte heffingsjaar 2021 kan worden ingediend tot en met 14 maart 2021.

Bel bij problemen met het digitale heffingenloket naar 053 72 62 72 (bereikbaar elke werkdag van 9.00u - 12.00u en 14.00u - 16.00u)

Naar het loket

Kleinverbruikers

Vanaf half oktober verstuurt de VMM een heffingsbiljet naar de gezinnen die eigen grondwater gebruiken.

Als je de heffing niet tijdig betaalt, krijg je een maning via een deurwaarder. Voor inlichtingen neem je contact op met het kantoor van de deurwaarder. Zijn contactgegevens staan vermeld op de maning. Bekijk de maning die begin juni 2020 voor deze opdracht verstuurd werd door de deurwaarder.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en milieurapportering zijn onze kerntaken.