Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Water / Heffingen / Bemonstering afvalwater

Bemonstering afvalwater

Je bedrijf kan kiezen voor een berekening van de heffing op basis van meetgegevens van het geloosde afvalwater.

Dat houdt in dat de kwaliteit en de kwantiteit van het geloosde afvalwater moeten worden vastgesteld.

  • Je moet in het jaar voorafgaand aan het heffingsjaar op eigen initiatief je afvalwater door een erkend labo laten bemonsteren en analyseren.
  • Je moet dat aan de VMM melden, uiterlijk de 20ste van de maand voorafgaand aan de maand waarin de monsterneming zal starten.
  • Je moet de resultaten ervan doorgeven via onderstaande meldingsformulieren. In de loop van 2024 wordt overgeschakeld naar een systeem waarbij het erkende labo de resultaten moet doorgeven via een XML-uitwisseling.

Meldingsformulier  'bemonstering'

Dit gebruik je om aan de VMM te melden wanneer de meet- en bemonsteringscampagne van geloosd afvalwater / opgenomen oppervlaktewater zal plaatsvinden en welk laboratorium dit zal uitvoeren.

Meldingsformulier 'meet- en bemonsteringsgegevens van het geloosde afvalwater' Dit gebruik je om de meet- en bemonsteringsresultaten aan de VMM door te geven. Je moet dit doen binnen de twee maanden na de eerste dag van de monstername.
Meldingsformulier 'meet- en bemonsteringsgegevens van het opgenomen oppervlaktewater' Dit gebruik je om de meet- en bemonsteringsresultaten door te geven aan de VMM. Ook dat moet je binnen de twee maanden na de eerste dag van de monstername doen.

De VMM staat in voor het inkohieren, innen en invorderen van de afvalwater- en grondwaterheffing.

» Over VMM

Infosessie aangifteloket 2024

Wat is er veranderd in het digitale aangifteloket? 

We zetten alle wijzigingen even voor jou op een rijtje:

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.