Home / Te hoge verbruiksfactuur? / Doe de lek-check

Doe de lek-check

Een lek kan veel schade toebrengen en de waterfactuur enorm de hoogte injagen. Nochtans bestaat er een heel eenvoudige test om lekken meteen op het spoor te komen.

Een lek kan veel schade toebrengen en de waterfactuur enorm de hoogte injagen. Nochtans bestaat er een heel eenvoudige test om lekken meteen op het spoor te komen.

Belangrijk

Het is belangrijk om regelmatig te controleren of je nergens een verborgen lek hebt. Die kunnen immers veel schade aanrichten en het verbruik enorm de hoogte injagen. De lek-check is hiervoor een prima test.

Doe de lek-check

Heb je een verborgen lek? Doe de test!

Stap 1:  Voer de test uit wanneer er in je woning een tijdje geen water wordt verbruikt, bijvoorbeeld wanneer je gaat slapen.

Stap 2: Schrijf de meterstand op.

Stap 3:  Gebruikt die nacht geen toestellen die water verbruiken, bijvoorbeeld de wasmachine of vaatwasmachine. Spoel die nacht ook geen toiletten door.

Stap 4: Schrijf ’s ochtend opnieuw de meterstand op, vóór je opnieuw water gebruikt.

Stap 5: Vergelijk de twee meterstanden met elkaar. Zijn de laatste cijfers veranderd? Dan heb je wellicht een lek.

Wie bellen?

Contacteer het waterbedrijf voor:

  • een lek op straat
  • een lek aan je hoofdkraan
  • een lek aan je watermeter
  • een verborgen lek

Een lek binnen in je huis komt het waterbedrijf niet zelf herstellen. Een medewerker komt wel gratis controleren wat er aan de hand is. Maar als de controleur van de watermaatschappij echt op zoek moet gaan naar de precieze plek van de verborgen lek, kan het zijn dat je hiervoor moet betalen. Bel een loodgieter om een lek in huis te herstellen. Of ga zelf aan de slag.

Tip

Bij vrieskou kunnen je leidingen barsten.
Ook je watermeter kan beschadigd raken. Goed isoleren is de boodschap. Controleer zeker ook extra op verborgen lekken.

Heb je vragen? Bel gratis 1700, het nummer van de Vlaamse overheid.