Home / Minder verbruiken en betalen? / Waterspaarformulier

Waterspaarformulier

Controleer de stand van je watermeter regelmatig. Zo kan je het waterverbruik van je gezin opvolgen, en merk je het snel als je een lek hebt.

Controleer de stand van je watermeter regelmatig. Zo kan je het waterverbruik van je gezin opvolgen, en merk je het snel als je een lek hebt. 

Ook als je een digitale watermeter hebt, moet je zelf je verbruik nog opvolgen. 

Controleer de meter bijvoorbeeld op elke eerste dag van de maand. Je kan de stand van je watermeter het beste in liter noteren. Dit zijn de laatste cijfers op de watermeter. Op de meeste watermeters zijn dit de witte cijfers op een rode achtergrond. Maar het kan ook een andere combinatie van kleuren zijn.

Watermeter aanduiding verbruik

De eerste cijfers tonen je verbruik in kubieke meter (m³). Deze cijfers moet je jaarlijks doorgeven aan de watermaatschappij voor de berekening van je verbruiksfactuur.

De laatste cijfers tonen je verbruik in liter (1 kubieke meter water is 1000 liter).

  • de eerste drie cijfers tonen je verbruik in liter
  • het laatste cijfer toont je verbruik in deciliter
In dit voorbeeld noteer je de meterstand 1 931 271,4 liter.

Als je regelmatig (bijvoorbeeld elke maand) de datum en de meterstand op dit formulier noteert, kan je het waterverbruik van jouw gezin per dag berekenen.

Daarvoor tel je uit hoeveel dagen later je opnieuw de meterstand noteerde (vul dit in, in de kolom ‘aantal dagen’), en wat het verschil is tussen de beide meterstanden (dit is het verbruik).  Deel het verbruik door het aantal dagen, en je bekomt je verbruik per dag.

Voorbeeld waterspaarformulier

Voorbeeld waterspaarformulier

Download hier het waterspaarformulier.

Heb je vragen? Bel gratis 1700, het nummer van de Vlaamse overheid.