Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief

Overzicht

 Volg VMM via RSS

 

Positieve evolutie oppervlaktewaterkwaliteit stagneert

De emissies naar het oppervlaktewater door bedrijven en gezinnen verminderen verder in 2019. De metingen van nutriënten in landbouwgebied geven aan dat de belasting van het oppervlaktewater met nitraat de laatste jaren opnieuw toenam. Voor orthofosfaat wordt de milieukwaliteitsnorm op 64 % van de meetplaatsen niet gehaald. Dat blijkt uit de jaarlijkse evaluatie van de oppervlaktewaterkwaliteit in Vlaanderen.

Lees verder...

Licht op groen voor renovatie Grote Steunbeer in Diest

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir heeft de omgevingsvergunning getekend voor de renovatie van de Grote Steunbeer in Diest. Tijdens de restauratie van de Grote Steunbeer worden verschillende doelen tegelijk gerealiseerd. Zo zal Diest beter worden beschermd tegen overstromingen, wordt de natuur in de Demervallei natter gemaakt en wordt de hittebestendigheid er vergroot. “De restauratie van het sluizencomplex in Diest ligt helemaal in lijn met mijn doelstellingen in de Blue Deal om Vlaanderen weerbaarder te maken tegen droogte”, klinkt het bij minister Demir.

Lees verder...

Droge november zorgt voor trager herstel watersysteem

In november kregen we een eerder geringe hoeveelheid neerslag. Die zorgt er voor dat de freatische grondwaterstanden momenteel wel stijgen, maar ook dat die stijging trager verloopt dan normaal. Op 85% van de meetlocaties verwachten we rond deze tijd van het jaar een hogere grondwatertafel dan de huidige. Ook de debieten op de onbevaarbare waterlopen stijgen normaal in het najaar, toch is dat momenteel maar op 1/3 van de meetlocaties het geval.

Lees verder...

Beperkte milieu-impact na brand in Iepers metaalbedrijf

Na een bedrijfsbrand op woensdag 25 november in Ieper, liep er bluswater in de Zwaanhofbeek. Het zuurstofniveau in het water daalde en er werd een hogere geleidbaarheid vastgesteld, maar de meetwaarden bleven onder de kritische alarmgrenzen. De impact op het Kanaal Ieper-IJzer blijft beperkt.

Lees verder...

Stookadvies – informatiedrempel fijn stof overschreden

Er was de voorbije 24u veel fijn stof in de lucht. Omdat houtverbranding extra fijn stof in de lucht brengt, roept de Vlaamse Milieumaatschappij de bevolking op om geen hout te stoken als bijverwarming of om sfeer te creëren. Houtverbranding beperken heeft een belangrijke positieve impact op de gezondheid en op de luchtkwaliteit. Fijn stof inademen is schadelijk voor de gezondheid.

Lees verder...

Milieu- en sociale impact van lage-emissiezones

Uit een grondige evaluatie van de lage-emissiezones (LEZ) in Vlaanderen blijkt dat de LEZ's gezorgd hebben voor een versnelde vergroening van het wagenpark. Dat zorgt mee voor een betere luchtkwaliteit in de LEZ's en in de rest van Vlaanderen. Vooral sociaal kwetsbaren profiteren van de gezondere leefomgeving, al moeten er voldoende flankerende maatregelen genomen worden zodat zij niet overmatig geraakt worden door de maatregel.

Lees verder...

180 extra rioleringsprojecten in 117 gemeenten

Vorige maand riep Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir lokale besturen op om rioleringsprojecten – die onze waterkwaliteit vooruit helpen – niet langer uit te stellen. Gemeenten dienden daarop maar liefst 180 rioleringsprojecten in, goed voor 291 miljoen euro aan investeringen. De Vlaamse overheid zorgt met een investering van 158 miljoen euro voor een forse hefboom.

Lees verder...

Freatisch grondwater op veel plaatsen gestegen

Uit onze meest recente berekeningen en metingen blijkt dat 67% van de freatische grondwaterstanden nog steeds zeer laag of laag zijn voor de tijd van het jaar. Het freatische grondwater bevindt zich dit jaar in een gelijkaardige toestand als op hetzelfde tijdstip vorig jaar. Ten opzichte van vorige maand zijn de (absolute) peilen van het freatisch grondwater op het merendeel van de locaties (70%) gestegen.

Lees verder...

Heffing op de waterverontreiniging voor gezinnen 2020

Deze week verzendt de VMM heffingsbiljetten voor de heffing op de waterverontreiniging (heffingsjaar 2020) naar meer dan 50.000 gezinnen. Gezinnen die aan de sociale voorwaarden voldoen, hebben recht op een sociaal tarief. Wie zelf zijn afvalwater zuivert in een IBA, komt in aanmerking voor een vrijstelling.

Lees verder...

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.