Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Word jij 1 van de 5.000 CurieuzeNeuzen in de Tuin?

Word jij 1 van de 5.000 CurieuzeNeuzen in de Tuin?

25-01-2021
Hoe wapenen we onze tuinen, parken, akkers en natuurgebieden beter tegen de droogte? Wat maakt dat je tuin tijdens een hittegolf koel blijft? Dat onderzoekt CurieuzeNeuzen in de Tuin, het grootste burgeronderzoek in Vlaanderen naar hitte en droogte ooit. Met de hulp van innovatieve technologie brengen zij op 5.000 meetpunten een half jaar lang de hitte en droogte in kaart. De VMM is opnieuw trotse partner van de CurieuzeNeuzen.

Net zoals de vorige Curieuzeneuzen-campagne wordt er opnieuw beroep gedaan op de brede bevolking om deel te nemen aan het onderzoek. Je kan jezelf kandidaat stellen om een van de 5.000 sensors in het midden van je tuin te plaatsen van 3 april tot 2 oktober.

De sensor meet de temperatuur en het vochtgehalte van de bodem en de aanwezigheid van organische koolstof. Die waarden stuurt hij dagelijks door naar de databank van CurieuzeNeuzen maar als deelnemer kan je ze ook volgen via een persoonlijk dashboard. Door de metingen te koppelen aan metadata over de werkelijk aanwezige verharding, vegetatie, het aantal maaibeurten, … willen de wetenschappers de impact van de combinatie van al deze verschillende factoren onderzoeken.

Inschrijven kan tot 14 februari.

Waarom is dit onderzoek zo belangrijk?

Zomer na zomer sneuvelen er hitte- en droogterecords. Na een droog voorjaar en een hittegolf in augustus vorige zomer lagen onze tuinen en parken er nog nooit zo bruin bij. Ook in de toekomst mogen we meer van dat verwachten. De klimaatscenario's van de Vlaamse Milieumaatschappij tonen een toekomst waarin periodes van extreme droogte vaker optreden en het aantal tropisch warme dagen (warmer dan 30°) en het aantal hittegolven stijgt.

Bekijk de verschillende klimaatscenario's op Klimaatportaal Vlaanderen>>

Wat maakt onze tuinen, parken... koel of droog?

Het CurieuzeNeuzenproject zal een internationaal unieke dataset opleveren, die wetenschappers een beter inzicht geeft in de gevoeligheid van onze tuinen en parken voor hitte en droogte. Daaruit kunnen we leren hoe we beter kunnen omgaan met de effecten van de steeds warmere en drogere zomers, hoe we ervoor kunnen zorgen dat onze tuin een verkoelende plek blijft tijdens ene hittegolf, en hoe we onze tuinen, maar ook onze parken, akkers en natuurgebieden beter kunnen wapenen tegen de droogte. Tijdens het project zal een interactieve stippenkaart de resultaten weergeven, zodat iedereen de hitte en droogte kan opvolgen.

Wil je meer weten? Surf naar curieuzeneuzen.be

Op CurieuzeNeuzen.be vind je alle praktische informatie gebundeld en kan je je onmiddellijk kandidaat stellen om 1 van de 5.000 CurieuzeNeuzen te worden.

Gazondolk CurieuzeNeuzen in de tuin

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.