Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Grondige slibruimingen in Maaseik

Grondige slibruimingen in Maaseik

25-01-2021
De VMM start vandaag met een grondige ruiming van de Bosbeek in Maaseik. Dat zorgt ervoor dat de waterbodem grondig herstelt waardoor het water beter kan worden afgevoerd binnen de bedding. De slibruiming is een van de cruciale maatregelen om overstromingsschade in de centra te voorkomen.

727 m³ slib geruimd

De werken worden uitgevoerd in zones: het centrum van Maaseik (zone 1) en afwaarts het centrum van Neeroeteren (zone 2). Omdat de kwaliteit van het slib in de Bosbeek goed is, kan het slib, waar mogelijk, op de oever gedeponeerd worden. De waterkwaliteit zal weinig beïnvloed worden door de slibruiming. In Neeroeteren wordt 1740 m van de Bosbeek geruimd. In het centrum van Maaseik wordt vanaf de Slachthuisstraat tot aan de koningin Fabiolalaan (een afstand van 851 m) 727 m³ slib geruimd. Enkele stukken zijn niet bereikbaar vanop de oever zodat er vanuit de bedding zal gewerkt worden. Daar kan het slib niet op de oever afgezet worden. Dat slib van goede kwaliteit zal in zone 5 gedeponeerd worden. Die zone begint op 1 m van de taludinsteek. De kans dat het slib weer in de waterloop terecht komt is heel klein omdat de hoeveelheid per lopende meter heel gering is.

De VMM voert deze werken uit als waterbeheerder van de grote onbevaarbare waterlopen in Vlaanderen. Afhankelijk van de weersomstandigheden zijn de werken rond 5 maart 2021 afgerond. 

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.