Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Slibruiming Trawool

Slibruiming Trawool

21-01-2021
In Vilvoorde heeft de VMM 2 wachtbekkens die heel belangrijk zijn bij hevige neerslag. Door het water hier tijdelijk te bufferen, voorkomen we overstromingen in Vilvoorde en Machelen. Om voldoende water te kunnen blijven bergen, wordt vanaf 1 februari 3360m³ slib geruimd uit de kleine vijver Trawool.

Het eerste van de twee bekkens Trawool, wordt periodiek geruimd zodat het tweede bekken niet aanslibt. Zo blijft de buffercapaciteit gegarandeerd. Het slib komt mee met het water dat uit een overwelfde waterloop het wachtbekken binnenstroomt en grotendeels in het eerste van de twee deelbekkens bezinkt. Als het stevig geregend heeft, wordt het overtollige water overgepompt in de Trawoolbeek. Dat houdt het waterpeil in de wachtbekkens stabiel en zorgt ervoor dat er genoeg buffercapaciteit beschikbaar is voor toekomstige neerslag. De slibruiming is daardoor samen met een goede pompwerking cruciaal voor de veiligheid van Vilvoorde en Machelen.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.