Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Binnenkort meer water door Diest dankzij slibruiming Oude Demer

Binnenkort meer water door Diest dankzij slibruiming Oude Demer

22-01-2021
In Diest start de VMM op 25 januari met de slibruiming van de Oude Demer. Deze saneringsruiming zorgt ervoor dat de waterloop zich ecologisch kan herstellen, een cruciale zet voor de waterhuishouding van de Demer. Deze slibruiming zorgt ervoor dat er in de nabije toekomst meer water via de Demer door Diest kan stromen.

6594 m³ slib geruimd

In 2016 werd de Demer heraangelegd door Diest. Nu wordt aansluitend 6594 m³ slib geruimd uit het traject van de Zichemse Poort tot het pompstation van Aquafin (1022 m lang). Vroeger had dit traject geen belangrijke functie meer in de waterhuishouding maar het herstel van de Demer verandert dat. Door dit slib te ruimen komt er meer ruimte voor meer water via de Demer door Diest.

Oude Demer

Historische verontreiniging vervuilde het slib zwaar met zware metalen en minerale olie. Het moet dus bij de ruiming onmiddellijk afgevoerd worden. Door het vervuilde slib te ruimen, kan de Oude Demer beter ecologisch herstellen.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.