Vlaanderen.be www.vmm.be

Hoge waterstanden

21/05/2024 - Na de regen van de afgelopen dagen in het oosten van Vlaanderen staan verschillende waterlopen nog boven hun waakstand. De wachtbekkens worden zo veel mogelijk geledigd om capaciteit vrij te maken voor het opvangen van de verwachte neerslag. Aangezien de komende dagen opnieuw neerslag wordt voorspeld en de bodem verzadigd is, kan de hoogwaterperiode blijven aanhouden.

Lees meer…
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Ruimen Dijle centrum Leuven

Ruimen Dijle centrum Leuven

17-05-2021
De VMM gaat op maandag 17 mei vuil uit de Dijle in het centrum van Leuven halen. Als waterloopbeheerder doen we dit minstens één keer per jaar. Elk jaar vinden we er tientallen fietsen in de waterloop. De fietsen zijn vaak nog op slot, maar belanden toch over de brugleuningen in het water. Niet enkel fietsen worden er uit gehaald, ook winkelkarren, parkeerborden en nadarhekken zijn terug te vinden in de Dijle.

We verzamelen gedurende enkele dagen al het materiaal. De lokale politie en verhuurorganisaties van fietsen worden verwittigd om hun eigen materiaal te komen ophalen. Ook Maakleerplek (waar Leuvense bedrijven, scholen, kunstenaars en inwoners samen leren, maken en werken) wordt gecontacteerd om eventueel nog bruikbaar materiaal een tweede leven te gegeven.  

De materialen die in het water belanden hebben een negatieve impact op de waterkwaliteit, maar het zorgt ook voor opstoppingen, vermindert de positieve beleving van het water voor wandelaars en omwonenden en heeft impact op de bevaarbaarheid met kajaks en kano’s.

Het waterpeil van de Dijle wordt tijdens de opruimwerken lager gezet, door het water langs de Voer te leiden. Zelfs bij lage waterstanden is er heel wat mankracht nodig om de voorwerpen uit het water te hijsen, omdat deze vol modder en planten hangen. Als de grote voorwerpen er uit zijn, vaart het team met een kano op de rivier om het plastiek er uit te vissen.

Het ruimen van de waterloop duurt vermoedelijk tot woensdagnamiddag 19 mei. Enkele foto's van de ruiming vind je op onze Facebookpagina.

Bekijk de reportage op ROB-tv

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.