Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief

Overzicht

 Volg VMM via RSS

 

Hoge ozonconcentraties tot en met vrijdag

24 juni 2020 - Vandaag en de komende dagen worden hoge maximumtemperaturen voorspeld. Daarom is de waarschuwingsfase van het ozon- en hitteplan geactiveerd. De hoge temperaturen, gecombineerd met luchtvervuiling zorgen ook voor hogere ozonconcentraties in de lucht. Gisteren werd de informatiedrempel op het VMM-meetstation in Landen/Walshoutem overschreden (185µg/m³ om 19u).

Lees verder...

Veilig zwemmen in Vlaanderen

26-06-2020 – Het mooie weer zet velen ongetwijfeld aan om een verfrissende duik te gaan nemen. Zwemmen, springen en duiken in waterlopen houdt risico's in. Daarom raden de Vlaamse Milieumaatschappij en De Vlaamse Waterweg aan om enkel te zwemmen op de locaties in Vlaanderen die aangeduid zijn als zwemwater. In de zwemzones aan de kust kan het pas vanaf 27 juni.

Lees verder...

Lage debieten waterlopen en zeer lage grondwaterstanden

In mei 2020 daalden de freatische grondwaterstanden verder waardoor er in 85% van de meetlocaties van de VMM lage tot zeer lage peilen worden gemeten voor de tijd van het jaar. Ook de debieten in de onbevaarbare waterlopen daalden in de loop van mei overal verder. Op 41% van de meetposten worden zeer lage, op 14% lage en op 23% eerder lage debieten voor de tijd van het jaar waargenomen.

Lees verder...

Effect coronamaatregelen op luchtkwaliteit deels positief

Sinds de coronamaatregelen van kracht zijn, is het wegverkeer sterk verminderd. Welk effect heeft dat de voorbije weken gehad op de luchtkwaliteit? De VMM en IRCEL hebben de analyse gemaakt en stellen zowel positieve als negatieve effecten vast: een duidelijke daling voor stikstofdioxide en zwarte koolstof, een minder uitgesproken daling voor fijn stof en een stijging voor ozon.

Lees verder...

Prima zwemwaterkwaliteit in 2019!

Uit de evaluatie van de zwemwaterresultaten van 2019 blijkt dat onze officiële zwemzones aan de kust en in het binnenland opnieuw zeer goed scoren. De metingen van de VMM zijn ondertussen al opnieuw opgestart, zodat je deze zomer met een gerust hart kan gaan zwemmen.

Lees verder...

Overschrijding informatiedrempel ozon

Dinsdag 2 juni werden hoge ozonconcentraties in de lucht gemeten in Vlaanderen. De Europese informatiedrempel van 180 microgram per kubieke meter lucht werd in Aarschot overschreden. De concentratie piekte daar om 17u tot 182 µg/m³.

Lees verder...

Nieuwe visdoorgang cruciaal voor vismigratie Grote Nete

Op 14 mei wordt de visdoorgang op de Grote Nete rondom de stuw aan het Malesbroek in Geel in gebruik genomen. De stuw aan het Malesbroek was de eerste barrière op de vismigratieroute vanuit de Zeeschelde. Dankzij deze visdoorgang en de voor volgend jaar 2 geplande bijkomende vispassages wordt vrije vismigratie op de Grote Nete mogelijk tot in Balen.

Lees verder...

Vlaamse Regering keurt noodbesluit waterregelgeving goed

Op vrijdag 24 april keurde de Vlaamse Regering het besluit tot uitvoering van artikel 5 van het decreet van 18 maart 2020 goed, over maatregelen in geval van een civiele noodsituatie met betrekking tot de volksgezondheid, wat de waterregelgeving betreft. Daarin worden een aantal termijnen verlengd.

Lees verder...

Verontreiniging Boven-Schelde: ergste is achter de rug

04/05/20 Door een intense samenwerking op het terrein is een massale vissterfte op de Boven-Schelde en haar zijwaterlopen voorkomen. De verontreiniging werd veroorzaakt door een dijkbreuk in een Franse suikerraffinaderij. Uit continue metingen van de VMM blijkt dat de verontreiniging afzwakt en nu sterk verspreid op het kanaal Gent-Terneuzen passeert.

Lees verder...

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.